Страница 1 от 1

Фабричен дефект на телевизор Daewoo DTH-29U3K-100D (CP-830F)

МнениеПубликувано на: Съб Фев 03, 2018 12:49 am
от peppone1
Здравейте, повредата на телевизора беше че му се е свила картината по вертикала и имаше ярка лента отгоре. Причината бе че е изсъхнал електролитният филтров кондензатор C315 100u/50V, но след смяната му с нов Fujicon, телевизорът е работил няколко часа, след което и новият е изсъхнал, но при пробата тогава не съм забелязал той да загрява особено.Сега го смених отново и измерих напрежението, което отчита 54V, очевидно е че превишеното напрежение е причината за изсъхването му, но всички други напрежения са в рамките на нормалното и няма как да не са след като размера на картината по вертикали и хоризонтали е нормален, като изключим че в горния десен ъгъл леко се забелязва горният ръб на картината с обратният ход, но и това е нормално пред вид че картината в този край е леко изкривена, както и под влиянието на земното магнитно поле. Но се питам как тогава е работил дълги години с оригиналният кондензатор преди да изсъхне, може би онзи кондензатор е имал по-голям толеранс в пробивното напрежение, а и старите кондензатори обикновено са с по-голям размер, следователно и с по-ниско вътрешно съпротивление и може би затова е издържал. Затова смених кондензатора с по-високо пробивно напрежение 63V.

Друга причина предполагам е да има утечка в интегралната схема и да връща по-висок обратен сигнал, но и на схемата го дават че това напрежение е 50V, точно на граничното на кондензатора, докато в документацията на самата интегрална схема дават че този кондензатор е на 100V, но 47uF. Но по-малкият капацитет по-слабо угася обратният ход и напрежението се вдига, тъй че пак не става ясно колко всъщност е то.
Изображение

Re: Фабричен дефект на телевизор Daewoo DTH-29U3K-100D (CP-8

МнениеПубликувано на: Нед Фев 04, 2018 4:07 pm
от vladimirstanoev
peppone1 написа:в горния десен ъгъл леко се забелязва горният ръб на картината с обратният ход, но и това е нормално пред вид че картината в този край е леко изкривена, както и под влиянието на земното магнитно поле.
А тва изкривяване оправя ли се като обърнеш телевизора с краката нагоре? Изображение