Антон Оруш

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10 вече е в Sandacite.BG!

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Настоящото чудо ни попадна от битака благодарение на наш верен приятел. То е разработено в рамките ДСО Приборостроене и автоматизация през 1985 г. и се произвежда от Завода за автоматични везни Лясковец. Електронната ценоизчисляваща везна с механично изменение на обхвата на измерване до 10 кг е предназначена за измерване, индикация и отпечатване на масата, единичната цена и цената на различни видове стоки. Ценоизчисляващата везна има възможност да запаметява и в края на работния ден да извлича сумарния оборот в сумите, натрупани от продажбите.

Ето го и нашият конкретен екземпляр, произведен през 1986 г. Дето се казва, разгледайте го от куртоазия. Не го гледайте, че е малко нещо – нямате си представа колко ни измъчи, докато го носехме – тежи близо 30 кг, доста е неудобен като форма и сме го мъкнали 3 км от тролейната спирка до входа! :)

Електронна ценоизчисляваща везна Elektronna cenoizchislyavashta vezna

Електронна ценоизчисляваща везна 

Това горното е малък подвижен керамичен плот, върху който поставяте това, което ще мерите.

Везната има светлинни индикатори и от двете страни (клиент и търговец), за да сте сигурни, че не Ви лъжат:

Ценоизчисляваща везна Cenoizchislyavashta vezna

Ценоизчисляваща везна 

Както е видно на рекламата от 1985 г., везната се свързва с касов апарат (вероятно някоя ЕЛКА) посредством RS232 интерфейс:

Ценоизчисляваща везна Cenoizchislyavashta vezna

Ценоизчисляваща везна 

ВЦЕ 10 разполага с вградена автодиагностика и има възможност да проверява сама основните си възли и системи. Отстрани има пломба, чието ненарушаване гарантира за ненамеса на неквалифицирани лица в работата на уреда.

Външншният вид на ценоизчисляващата везна ВЦЕ 10, издържан естетично и ергономично, гарантира удобна и коректна връзка между клиентите и обслужващия персонал. Везната намира приложение в търговските предприятия, в предприятията за обществено хранене, в базите за разфасоване и др.

Основни технически данни:

Максимално натоварване 10 000 г

Минимално натоварване 100 г

Брой на деленията 2000

Клас на точност ІІІ

Завод за автоматични везни

Завод за автоматични везни

Та така. Тoва е, значи, оборудването на някогашните Били и Лидъли. За толкова години второ чудо не сме изобщо и никъде срещали, така че може би наистина сме открили нещо наистина важно от историята на българската техника! Поздрави!

Фрамар

Вашият коментар

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>