Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10 вече е в Sandacite.BG!

Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10
Първата БГ ценоизчисляваща везна ВЦЕ 10

Настоящото чудо ни попадна от битака благодарение на наш верен приятел. То е разработено в рамките ДСО Приборостроене и автоматизация през 1985 г. и се произвежда от Завода за автоматични везни Лясковец. Електронната ценоизчисляваща везна с механично изменение на обхвата на измерване до 10 кг е предназначена за измерване, индикация и отпечатване на масата, единичната цена и цената на различни видове стоки. Ценоизчисляващата везна има възможност да запаметява и в края на работния ден да извлича сумарния оборот в сумите, натрупани от продажбите.

Ето го и нашият конкретен екземпляр, произведен през 1986 г. Дето се казва, разгледайте го от куртоазия. Не го гледайте, че е малко нещо – нямате си представа колко ни измъчи, докато го носехме – тежи близо 30 кг, доста е неудобен като форма и сме го мъкнали 3 км от тролейната спирка до входа! :)

Електронна ценоизчисляваща везна Elektronna cenoizchislyavashta vezna
Електронна ценоизчисляваща везна 

Това горното е малък подвижен керамичен плот, върху който поставяте това, което ще мерите.

Везната има светлинни индикатори и от двете страни (клиент и търговец), за да сте сигурни, че не Ви лъжат:

Ценоизчисляваща везна Cenoizchislyavashta vezna
Ценоизчисляваща везна 

Както е видно на рекламата от 1985 г., везната се свързва с касов апарат (вероятно някоя ЕЛКА) посредством RS232 интерфейс:

Ценоизчисляваща везна Cenoizchislyavashta vezna
Ценоизчисляваща везна 

ВЦЕ 10 разполага с вградена автодиагностика и има възможност да проверява сама основните си възли и системи. Отстрани има пломба, чието ненарушаване гарантира за ненамеса на неквалифицирани лица в работата на уреда.

Външншният вид на ценоизчисляващата везна ВЦЕ 10, издържан естетично и ергономично, гарантира удобна и коректна връзка между клиентите и обслужващия персонал. Везната намира приложение в търговските предприятия, в предприятията за обществено хранене, в базите за разфасоване и др.

Основни технически данни:

Максимално натоварване 10 000 г

Минимално натоварване 100 г

Брой на деленията 2000

Клас на точност ІІІ

Завод за автоматични везни
Завод за автоматични везни

Та така. Тoва е, значи, оборудването на някогашните Били и Лидъли. За толкова години второ чудо не сме изобщо и никъде срещали, така че може би наистина сме открили нещо наистина важно от историята на българската техника! Поздрави!

Share this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *