Антон Оруш

Първият български екарисаж в Sandacite.BG!

Първият български екарисаж

Първият български екарисаж

Сигурно знаете какво означава екарисаж. Поначало това е начин на обработка на на животински трупове и на месни отпадъци чрез обработката им с висока температура, за са се оползотворят те повторно. От наша гледна точка обаче най-интересно е да разберем къде в България за първи път е изградена такава инсталация, при това само с български материали.

През 1960 г. във завод Червено знаме (има няколко завода с това име, но най-вероятно този в Стара Загора) започва производството на екарисажи — инсталации за преработ­ка и оползотворяване на животински отпадъци по споменатия по-горе начин.

Отпадъците (трупове на умрели и бракувани живот­ни) се подават на късове до 30 кг в деструкторо, който виждате на снимката, където се раздробяват и после сенагряват с пара до 110° С.

Последващата употреба на месните отпадъци е следната. Получената каша се изцежда в шнекова пре­са. Мазнината се използва за индустриални нужди, а твърдият продукт, който остава, се дава за храна на пилетата. :)

Сподели

Вашият коментар

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>