Български 5,25-инчови дискети Bultext

Български 5,25-инчови дискети Bultext от 1987 – 8 г.?

Sandacite.BG си намерихме някакви странни български 5,25-инчови дискети Bultext.

Български 5,25-инчови дискети Bultext
Български 5,25-инчови дискети Bultext

Добре запознати сме с историята на произвежданите у нас най-популярни 5,25-инчови дискети, която отразихме в ТАЗИ статия. Когато те са произвеждани от Завода за информационни носители ,,Динко Баненкин“ в с. Драгор, са им поставяни добре познатата търговската марка ИЗОТ и шифър ЕС по единната класификация компютри, компоненти и консумативи за тях в СИВ.

Случи ни се обаче да попаднем на този пакет от 10 дискети, които съдържат 10 учебни програми към учебника по информатика за Х клас на ЕСПУ, издадени 1987 г. Странното е как всяка дискета в кутията е поставена в червен пакет, на който  има непознатият ни надпис Bultext и под него изписано ,,гъвкав магнитен диск с двустранен запис и двойна плътност“ на английски – т.е. 2S/2D. Има и нещо като емблема. Отбелязваме тази находка специално, защото всеки факт от българската компютърна история е важен, но не можем да кажем нещо повече за тази марка ли е, какво ли е…? Виждали сме различни екземпляри от такива учебни колекции дискети, но само тези са с емблема Bultext на пликчето. Ако знаете нещо за тях, вземете ни пишете в коментарите? :))))

Отделно е имало малка серия производство на 5,25-инчови флопидискови устройства с марката Бултекст и същия шрифт на изписване, като известни са два модела – 510 (с едностранен запис) и 511 (с двустранен). Флопитата са за вътрешен монтаж в персонални компютри.

Български 8-битови компютърни игри
Български 8-битови компютърни игри

Със същата доставка дойдоха и поредните 8-битови компютърни игри за Правец. Ето горе две от тях – със заглавия Лошата маймуна и Авантюрист. В какво се състои втората, ви разказахме в ТАЗИ статия, а при Маймуната работата е следната – един нахален маймун краде вкусни плодове в един лабиринт, а вие го гоните и се стараете да му попречите. :)

Иначе учебната дискета, с която започнахме статията, е произведена на 28.VI.1988 г. от завода Михаил Ломоносов в Плевен, който е в състава на известния комбинат Учтехпром към Научно-произвоствено обединение Напредък. В този завод са произвеждани и други учебни неща, напр. култовите киномашини Плевен:

Как работи киномашина Плевен 1 (видео, схема, описание…)

Share this post

Comments (2)

  • Steff Reply

    Бултекст си е марка от онези години. Имаше матрични принтери и електронни пишещи машини. В Асеновград ги произвеждаха, ако не ме лъже паметта.

    17.02.2021 at 23:12
  • Атанас Reply

    Тази дискета не е била в този плик. Дискетата е 1S/2D, а плика е за 2S/2D дискета.
    Дискети с този плик и етикет на същата фирма, произведохме две партиди само от 1000 и от 1200 броя по поръчка. По принцип произвеждахме четири вида дискети 1S/1D, 1S/2D, 2S/1D и 2S/2D. На едни и същи дискети се лепяха етикети н се опаковаха в опаковки на различни фирми по заявка.

    10.12.2023 at 22:22

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *