Кварцова лампа Слънце

Кои са българските кварцови лампи?

В Sandacite.BG описваме историята на българските кварцови лампи.

Историята на българските кварцови лампи
Историята на българските кварцови лампи

(Статията е публикувана от автора за първи път във в.к Fibank News – издание на Първа инвестиционна банка (Fibank) – брой 164, 14 февруари 2020 г. ==> https://fibank.bg/uploads/_FibankNEWS/docs/FibankNEWS_156.pdf.)

Съществуват немалко електромедицински устройства, употребявани в дома, а едни от най-ползваните са кварцовите лампи. Тук ще видим с какво ни помагат те и с какво се отличават българските такива.

През 1968 г. Заводът за електромедицински апарати в София пуска първата българска домашна кварцова лампа, наречена ,,Слънце“. Виждате я на снимката горе. Тя наподобява паница с полусферичен похлупак, който се повдига, за да се използва уредът. От вътрешната страна на капака е закрепена тръбичка от кварцово стъкло (горелка с газ аргон и живачни пари), от която е изтеглен въздухът, за изпускане на ултравиолетови лъчи. Около нея има 2 нагревателя, работещи в специален режим, които са източник на инфрачервени лъчи. Държателят на нагревателите е стоманен, а рефлекторът – алуминиев. Той е съобразен да отразява възможно най-силно. Капакът се захлупва и лампата се пренася удобно в калъф.

 

Лампата се управлява от един бутон в средата на ,,паницата“. Има различни режими на работа на нагревателите според това какви лъчи желаете да изпуска лампата по време на нагревка. Ултравиолетовите усилват имунитета на организма срещу простудни заболявания (настинки), улесняват образуването на витамин D в организма и успешно предотвратяват развиването на рахитични заболявания у децата. УВ лъчите увеличават пигментацията на кожата, ускоряват зарастването на открити рани и убиват голямо количество вируси и бактерии, срещу които бъдат насочени. По този начин могат да се намалят болките при невралгия, ишиас и други заболявания. Ако в жилището вече има болен човек, то УВ светлината няма да позволи заразата да проникне и у други. Инфрачервените лъчи имат и полезно действие при лекуването на възпаления като синузит, зъбобол, отит и т.н.

През 1982 г. излиза ново ,,Слънце“ с променен дизайн, което става доста по-популярно. Нагревателите са същите, но вече няма капак и чрез ос лампата е окачена на стойка, за да се завърта по-нагоре или по-надолу, според нуждата.

Кварцова лампа Слънце
Кварцова лампа Слънце
Кварцова лампа Слънце
Кварцова лампа Слънце

Отзад имаме два ключа – единият е за мрежовото напрежение и чрез него включваме самата лампа, а другият е за определяне на режима на работа – само ИЧ или ИЧ и УВ лъчи.

Завод за медицинска апаратура Софхя - кварцова лампа Слънце
Завод за медицинска апаратура Софхя – кварцова лампа Слънце

Преди да използвате такава лампа, избършете нагревателите с мек плат, защото прахът поглъща част от УВ лъчите и намалява интензивността на излъчването. И когато лампата работи, не пипайте тръбичките, че са горещи! Друго правило е да не гледате в горелката с незащитени очи, защото при продължителен поглед можете да ги увредите. Първо си слагате специални предпазни очила и заставате на не по-малко от 80 см пред лампата. Самите нагреватели заработват напълно до около 5 мин след включването.

Ето я и лампата включена и в двата режима на работа:

Кварцова лампа Слънце
Кварцова лампа Слънце
Кварцова лампа Слънце
Кварцова лампа Слънце

Колкото по-малък е човек, толкова по-далеч от лампата трябва да стои, когато му правят процедура – децата на не по-малко от 1 м, а кърмачета и малки деца – на не по-малко от 1,5, а най-добре 2 м. Времетраенето на нагревката е малко като ходенето на плаж – с всеки изминал ден можете да се излагате на слънце все повече. Така например, ако през първия ден един голям човек е най-добре да стои на нагревка около 2,5 мин, то на 7-ия вече може 6, а на 13-ия – дори 15 мин. При децата се спазва същата зависимост, но минутите за една нагревка са още по-малко: за кърмачета 1-ви ден – 1 мин, 7-и – 3,5, а 14-и – най-много 10.

И двата модела ,,Слънце“ се захранват от 220 V мрежово напрежение и тежат около 1 кг. Въпреки че са домашни, тези лампи са използвани и в козметични салони напр. За групови профилактични нагревки в детски градини пък има други лампи – огромни и високи. Децата застават около уреда в кръг само по гащета и очила и получават силна доза УВ облъчване по цялото тяло, за да са готови да посрещат вирусите. Групови нагревки с големи кварцови лампи са правени и в санаториуми и в предприятия с т.н. вреден труд – мини, някои заводи и т.н.

Кварцова лампа Ултравиолукс
Кварцова лампа Ултравиолукс

А това е най-старата БГ кварцова лампа, за която знаем до момента – Ултравиолукс 500 от началото на 60-те г., чиято горелка има 500 W мощност. Лампата е висока, монтирана върху триколесна стойка, за да се мести лесно, и има 2 рефлектора зад горелката. Над стойката има цилиндър, където са частите на електроуредбата. Това също е от големите модели за професионална употреба. Лампа Ултравиолукс все още не сме намерили, затова ожесточено я търсим. Кажете ни, ако знаете някъде случайно още да я пазят. :)

В упътването са дадени подробни инструкции как трябва да се работи с тези ключове.

Ръководство – http://sandacite.bg/tehnicheska_literatura/kvarcova-lampa-slance-instrukciya.pdf

Ако сме Ви харесали, бихме се радвали да харесате и нашата Фейсбук страница, за да виждате и следващите образци българска техника, които ще качваме – https://www.facebook.com/sandacite

 

Share this post

Comments (7)

  • Georgiewa Reply

    Въпроса не е само да ви харесаме,а от къде можем да си я закупим и каква гаранция давате/?

    25.06.2016 at 20:29
    • Антон Оруш Reply

      Добър ден, уважаема г-жо Георгиева! Експонатите в колекцията не се продават. Това е образователен сайт. Благодаря за разбирането!

      25.06.2016 at 21:33
  • Пловдивчанин Reply

    Продължавайте в същия дух с работата по сайта! Не знам колко би струвало да се пусне серийно производство на кварцовите лампи, но мисля, че ще има заинтересованост. Ако не се лъжа „Цептер“ продават боклуците си под рекламата на неща вършещи чудеса, авсъщност са лампи като тези.

    23.08.2016 at 18:02
    • Антон Оруш Reply

      Здравейте. Благодарим Ви за поощрителните думи! Старая се да попълвам сайта всеки ден и с всичко ново, което добавям в колекцията си. Що се отнася до серийно производство на кварцови лампи обаче, не съм компетентен в тази област.

      23.08.2016 at 20:42
  • Калоян Крумов Reply

    Прекрасна информация г-н Оруш! Родителите ми използваха тази лампа за нагревки на мен и брат ми. Аз все още я пазя и искам да я използвам за дъщеря ми. УВ горелката обаче не работи. Имате ли идея, къде бих могъл да намеря такава?

    30.06.2017 at 17:45
  • Бинка Спасова Reply

    Здрявейте, имам тази лампа, но са ми изгорели трубите.Мога ли от някъде да купя нови? Благодаря
    Поздрави
    Б.Спасова

    12.11.2020 at 13:34
  • Иво Reply

    Аз се нагрявам точно с лампа Слънце :)

    31.03.2021 at 15:59

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *