Щрайбпроектор Лектор 01

Българският шрайбпроектор Лектор 01 на 40 години!

Българският шрайбпроектор Лектор 01 в Sandacite.BG!

Щрайбпроектор Лектор 01
Щрайбпроектор Лектор 01

И така, дами и господа, на вашето внимание – неизменният атрибут за всяко училище или лекционна зала до 1990 г. – Негово Величество Лектор 01!

ОПИСАНИЕ

За да разберете нуждата от това чудо, замислете се, че едно време по училищата и университетите нямаше ,,бимери“, т.е. мултимедийни проектори, на които да се прожектират презентации от флашка. Когато трябваше да се покаже на обучаемите някакъв обект, най-често използваното средство бяха устройства напр. като това, които работят на принципа на диапроектора. Сега ще видим как се е правела една мултимедийна презентация преди 40 години. (Това чудесо е производство на МК Оптикоелектрон Панагюрище и почват да го правят от 1978 г.)

Първо на първо, информацията, която ще имате да проектирате, трябва да е в графичен вид. Вие или предварително сте я подготвили, или можете да я изписвате в момента на лекцията. Ето как става.

Вижте апарата. Върху широката стъклена повърхност се слага специално прозрачно фолио. Върху него можете да нареждате илюстрации към темата си във вид на хартиени слайдове или да изписвате – с помощта на разноцветни маркери – стъпка по стъпка това, което искате да разкажете. Когато искате да ,,смените слайда“, имате не електронна посочвачка, ами гъба, с която да изтриете написаното! :D Все едно презентация, но създавана в момента или такава в хартиен вид!

Фолиото се съдържа на ролки, поместени в касети, а всеки лист се закрепва с държачи – ето така изглеждат:

Проектор Лектор
Проектор Лектор

Когато поставите ,,слайда“, проекторът го прехвърля на стената, таблото или каквото имате там с помощта на халогенна лампа с мощност 650 вата и светлинен поток около 20 000 лумена. Тя е и най-скъпата му и деликатна му част – неслучайно ви дават резервна в комплекта! Под халогенната лампа има и метализирано сферично огледало, за да е по-голям ефектът от нейната работа и да се вижда мат`риялът ви по-добре.

Презентациите, правени с Лектора, се наблюдават най-добре от разстояние между 1,5 до 2,5 м, а предвиденият размер на екрана е 1,35 на 1,35 м.

Тъй като при работа проекторът много се нагрява (главно халогенната лампа), са му сложили и вентилатор да го охлажда. Има специално реле, което поддържа включен вентилатора на лампата до момента, докогато температурата в корпуса спадне под допустимата. За да виждате дали вентилаторът работи, се ориентирайте по глим-лампата, намираща се на командното табло (нея също ви я дават резервна).

КОМПЛЕКТ

Проекторът Лектор се помества в специален комплект, част от който са и други екстри, предназначени да придадат живот на вашата презентация като напр.:

  • поляризационна приставка за създаване на ефект на движение (1);
  • широкоъгълен обектив (2)
  • диаприставка (3)
  • рамки за предварително поддготвените ви слайдове (4)
  • и дори цяла работна маса! (6)
Проектор Лектор
Проектор Лектор

Виждате ги на чертежчето по-горе. Тези джаджи обаче не влизат в стандартния комплект, ами трябва да се доставят по съгласуване със завода производител, като му изпратите за тях специална заявка! Така може да се поръчате и още екстри, които да ви превърнат в истински социалистически майстор на презентациите, като напр. сгъваема показалка, комплект цветни маркери за писане върху полирани материали, набори листово фолио и гъбата за изтриване. Ако все пак решите да не си поръчате последната принадлежност, можете да изтривате написаното и с полиуретановата обвивка на халогенната лампа.

Това е задната му част с вИнтЕлатора. :) Целият проектор тежи не повече от десетина кг, при това с всичките си такъми.

Проектор Лектор
Проектор Лектор

КАК РАБОТИ

Първо поставете проектора върху маса или друга гладка повърхност. Тази стойка, която виждате да стърчи отгоре, се ,,нахендря“ на отвесната метална летва, която стърчи от единия ъгъл. Сложете хартиите (да предположим, че ще презентирате така) и после включете проектора от бутончето.

Щрайбпроектор Лектор 01
Щрайбпроектор Лектор 01

Сега от вас се иска да настроите положението на проектора така, че да имате най-добра отчетливост на изображението. Това го правите ,,на око“. Трябва да настроите и оптималното положение на обектива така, че да ,,гледа“ в екрана. Ако временно е необходимо по-ярко изображение, натиснете бутон 2 на проектора, но имайте предвид, че не е е добре да се държи той в този режим повече от 15 минути. Сега вече презентирайте – поставяйте илюстрациите, хартиите или пишете… запознайте ни с великата си идея! :D А след като завършите, изключите всички бутони – да остане да бучи само вентилаторът.

Ако тайните на нашия Лектор 01 са ви заинтригували, сигурно ще ви зарадваме, като ви кажем, че сме ви скенирали и техническото му описание. От него ще разберете още подробности, като напр. как да почистите оптиката на проектора (сферичното огледало и обектива), как да смените халогенната лампа и глем-лампата и още такива пинизи. Книжката можете да изтеглите ето оттук ==> лектор-техническо-описание-ръководство

Коментари можете да отправяте както под статията, така и в тази тема в нашия форум ==> http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=44&t=3017

Share this post

Comments (2)

  • Фото Рафи Reply

    Имам излишен български шрайбпроектор. Перфектно състояние
    София-0886-711-193, Каква цена бихте дали да го купите?

    28.02.2016 at 3:56

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *