Страница 1 от 1

Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Вто Апр 17, 2018 2:31 am
от smuser
Човека от 3 години обикалял сервизите и всички разбира се дават диагноза тхо -хвърля от корпуса светкавици където свари ,телевизора е огромно loewe ,ако не бъркам точно буквите .Такова тхо никой никъде вкл.и аз не намира ,излях го в калъп със епоксидна смола -ювелирна изработка стана -изолирах врътките и кабелите ,днес цял ден кара -удивително детайлна чиста и контрастна картина ,той затова държал толкова на него човека да се оправи ,та въпроса ми е -колко време карат с епоксидна смола ,пари не му взех ,след един месец му казах ще мина и ако работи ще плаща тогава .Може ли да се разчита на смолата за толкова високо напрежение и за колко време може да се дава гаранция ,понеже знаете ,вече клиентите искат ако може доживотна гаранция след всеки ремонт.Това много на лошо място пробило и даже аз се учудих че се изолира със смолата -няма църкане изобщо ,чиста картина без смущения .Loewe-то разбира се е с цифров блок -чудя се как след такива светкавици няма никакви други поражения .

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Сря Апр 18, 2018 10:02 am
от TATENCETO
Ще държи историята познава такива случаи !

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Вто Май 01, 2018 4:26 pm
от smuser
Онзи ден ходих да го видя ,работи още ,обаче се чува леко съскане откъм тхо-то ,опитва пак да прехвърли искра някъде .Иначе по картината няма смущения и всичко е наред ,обаче не му взех пари ,обясних му че скоро може и да пробие пак ,така че колкото искара вече .

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Чет Май 03, 2018 7:36 pm
от Димитър Тонов
Въпроса опира до, каква смола си използвал? За такъв ремонт се използват три компонентни смоли. Ако си използвал двукомпонентна епоксидна смола - загубил си си времето! Непоетия втвърдител се превръща в проводник.

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Нед Май 06, 2018 12:02 am
от smuser
Ползвах класическата двукомпонентна смола със втвърдител -значи проекта е обречен .
Би ли споделил каква трикомпонентна се ползва за такива случаи ,нещо марка модел и откъде може да се купи .
Тази с която лепих тхо-то дали ще мога да я разбия без да го повредя и да го направя с трикомпонентната която казваш ?

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Нед Май 06, 2018 12:33 pm
от Димитър Тонов
Внимателно може да се махне старата смола с подходящ инструмент - например инструмент за гравиране. Преди 30г. използвах трикомпонентна смола за възтановяване на пробилите кабели на ВВ каскади на Е-н 380, но не си спомням каква марка беше, ако изобщо имаше марка! Сега на пазара има всичко!

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Пон Май 07, 2018 2:13 am
от smuser
При по-леки случаи съм ги лепил с горещ силикон и са държали ,ще разпитам из магазините за трикомпонентна смола .

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Нед Юли 08, 2018 11:51 pm
от petar58
Напишете модела на LOEWE-тo и номера на ТХО-то разглобил съм 3бр.може да имам нещо

Re: Лепене на ТХО

МнениеПубликувано на: Пон Авг 12, 2019 1:30 am
от peppone1
smuser написа:При по-леки случаи съм ги лепил с горещ силикон и са държали ,ще разпитам из магазините за трикомпонентна смола .

Никога ТХО не се лепи с горещ силикон, тъй като при нагряването в телевизора силикона се размеква и ТХО-то пак се разцепва. Веднъж залепих едно ТХО с горещ силикон, от най-твърдия, (белият) и още на следващия ден клиента ми върна телевизора с отново разлепено ТХО.

Аз използвам двукомпонентно епоксидно лепило "JIP" като с него залепям и лещите на LED-елементите в подсветката на LCD телевизорите. Макар и да не е много здраво и твърдо, то доста здраво хваща лещата, което позволява тя да се свали отново без да се счупи, ако се наложи и именно затова го ползвам и е доста евтино. При залепване на ТХО, панела с потенциометрите за Фокус и ускоряващото напрежение, където най-често се разпуква го стягам със свинска опашка около тялото на ТХО-то. Така дори и при отлепване, опашката ще продължава да го държи.

Много често се пробива и кабела за високото. Дъгата се вижда се много добре на тъмно. Него го изолирам с термошлаух, максимално широк, около 2 пъти диаметъра на кабела, за да може при свиването си да стане максимално дебел. Преди това трябва да се свали шапката за анода на кинескопа и да се вкара шлаухът. Понякога кабела прегаря и при допира си до графитното покритие на кинескопа, затова там трябва да се постави пластмасовият дистанционер (пръстен) и да се развърже дразнещият възел на кабела, който всички производители освен Philips и Sony имат лошият навик всичко да връзват на възел, а навивката от възела после се върже със свинска опашка, но по-добре да не се връзва изобщо и да се разпъне максимално.

Важно: Преди да откачим шапката от анода, трябва да разредим кинескопа, но не директно с кабел, а през голямо и мощно съпротивление, примерно 68Mом, като това може да бъде фокусиращият потенциометър от телевизор Електрон Ц-380. Като единия му край без този за плъзгача, го вържем с кабел с дебела изолация за металното въже около графитното покритие на кинескопа, а другия край пак с кабел внимателно и бавно пъхнем под шапката, като я хванем с ръкавица или с парче салфетка. Но преди всичко това трябва да оставим телевизора поне 10 мин. изключен да се саморазреди и кабелната да е включена в тунера.