Алтернативен филтър повишаващ високите честоти на говорителя

Алтернативен филтър повишаващ високите честоти на говорителя

от peppone1 » Сря Юни 12, 2019 10:26 am

Здравейте, темата може да се разгледа като разширение на предишната тема "Алтернативен компромисен метод за корекция на филтрите в тонколоните", с тази разлика че тук нямаме филтър който да коригираме, като изключим реактивният товар, който представлява високоговорителя. Филтърът е много прост и се състои само от едно активно съпротивление, свързано последователно на високоговорителят. Този филтър работи само при нискоимпедансни високоговорители, при които главен недостатък е голямата им индуктивност, поради която се наблюдава затихване в областта на високите честоти. Ето защо нискоимпедансните широколентови високоговорители с голяма мощност не възпроизвеждат достатъчно добре високите честоти, така както високоимпедансните 8, 16 ома и т.н. Затова те се нуждаят от допълнителна корекция, например като изкуствено увеличим активното им съпротивление чрез добавяне на външно такова. Разбира се външният резистор ще угаси голяма полезна мощност, отделена в топлина. Така увеличаването на общото съпротивление на веригата ще превърне високоговорителя в изцяло активен товар. Съпротивлението ще угаси и малка част от ниските честоти, но за сметка на това значително ще увеличи високите.

Понеже индуктивността е правопропорционална на мощността на високоговорителя, защото се увеличава и диаметъра на шпулата му, то филтърът ще е най-ефективен към големите субуферни автомобилни говорители, особено тези с импеданс 2 ома. Така съпротивлението може да вдигне горната граница, доближаваща се до горната граница на един широколентов високоговорител, стига мембраната да може да възпроизведе тази честота, а полипропиленовата мембрана на автомобилните високоговорители възпроизвежда доста добре високите честоти. Това е възможно, защото стесненият обхват на нискочестотните високоговорители се дължи не толкова на дебелата и тежка на мембрана, колкото до умишленото увеличаване на индуктивността чрез навиването на 4-слойна намотка и повдигане на сърцевината на магнита над нивото на междината в която попада звуковата бобина, така че частта от намотката извън процепа, играе ролята на бобина с желязна сърцевина, свързана последователно с говорителя, т.е. нискочестотен филтър, съставен от собствената магнитна система на говорителя.

Забележка: Нека не се бърка действието но този филтър с обикновените филтри за тонколони и тонкоректорите, които изрязват честотната лента. Този филтър нищо не изрязва, а просто премахва вредната индуктивниост на високоговорителя, както можем да заключим от формулата за импеданса.
Изображение
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron