Страница 1 от 1

Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Нед Фев 09, 2014 9:21 pm
от lager
По конструкция този уред също вече отдавна е минал в групата ретро, макар че моят екземпляр не е изобщо работил. Най- вероятно е бил предназначен за някоя ВЕЦ или ТЕЦ , нищо чудно даже и за АЕЦ. Предназначен е за непрекъснато измерване и запис на евентуалните отклонения на честотата на произвеждания в някоя от посочения тип електроцентрали . По принцип на действие е електронно механичен измерителен уред- електронната му част съдържа преобразовател от типа "честота-напрежение". Изходният сигнал на този преобразовател управлява пишещата глава, която по същество представлява линеен постоянно токов двигател носещ писалката , чийто писец е опрян върху хартията на една ролка. Ролката се движи с постоянна скорост от стъпков двигател . Скоростта на развиване на хартията може да се мени стъпално в три обхвата. Точността на измерване - по документ- е 0.05 процента , мисля че е доста добра за устройство с подобен принцип на действие. Мисля че това е достатъчно като обща информация, иначе имам описание и схеми . Доста често съм мислил за други приложения- не съм измислил нищо конкретно освен измерване постоянство на скоростта на магнетофони и касетофони или ниво на вибрации (подобно на уредите които следят земетресенията), ако някой се сеща за някакво друго приложение нека го добави. Естествено ще трябва допълнителна обработка на измерваната величина - електрическа или неелектрическа-обхвата на този уред е 50 херца+- процент.Произведен е от Метра Бланско-бивша Чехословакия-не е Банско, там всъщност все още залежава.
Записващ честотомер.JPG

Re: Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Вто Фев 11, 2014 6:13 am
от alexandar888
Много интересно! Имаш ли информация за други подобни прибори?

Разработвам виртуален симулатор на АЕЦ с реактор РБМК-1000 и тъкмо съм почнал да моделирам точно тези уреди!

Изображение
Изображение
Изображение

Re: Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Вто Фев 11, 2014 2:15 pm
от lager
За други работещи на този принцип-не. За този имам съпровождащата го документация в т.ч. блокова и принципна схема . На немски е. Имам и вибрационен честотомер , той е по- елементарен , но се използва на същите места за моментно отчитане или следене.

Re: Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Вто Фев 11, 2014 11:30 pm
от origo
Интересно колега че си започнал разработка на такъв симулатор, значи и ти проявяваш интерес към този тип реактори :) Интересно ми е щом си се захванал с такава нелека задача, дали имаш някакви по-сериозни познания в областта? На какво ниво ще е симулатора, като игра ли само, или с по-сериозни модели на процесите протичащи в реактора и реалистични резултати? Ако е второто ще е много трудно!

Re: Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 9:30 am
от alexandar888
Идеята е да стане пълномащабен симулатор - т.е. второто. За сега още се занимавам само с визуалната част.

Изображение

Всякакви снимки на приборите са добре дошли. (coco64)

Re: Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 12:04 pm
от origo
Не отговори на въпроса ми дали имаш някакво образование в областта на ядрената енергетика или физика.

Re: Записващ честотомер

МнениеПубликувано на: Сря Фев 12, 2014 7:59 pm
от alexandar888
Не, това ми е само хоби, самообразовам се.