Страница 1 от 1

Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Чет Юли 11, 2013 1:38 am
от Антон Оруш
В тази тема искам да осведомя притежателите на такъв вид захранвания как могат да увеличат ефективността на охлаждащата ги перка. Кактоа знаем, перката в компютърните захранвания има за цел да изкарва горещия въздух от кутията им. Номерът, обаче, е там, че при някои маркови захранвания (от Фортрон нагоре), с цел тишина на охлаждащия механизъм, перката е свързана с термодатчик, завинтен за главния радиатор на захрането. Идеята е, когато той вдигне опасно високи температури, и тя да заработи по-бързо. През цялото време е включена на 12 волта.
Моето захранване Фортрон АТХ PAF 350 вата е построено по същия начин. Когато започнаха летните жеги, забелязах, че задната част на захранващия блок (тази, което гледа нагоре в кутията отвътре) е направо гореща. И нормално – топлият въздух се издига нагоре и въпреки охлаждащия вентилатор отзад на кутията, явно не успява да излезе. Да рботи при високи температури не едобре за който и да е електронен компонент. Затова реших да действувам крайно. Отворих захранването. Отрязах жиците на вентилатора от датчика, заголих ги в края, изведох ги отстрани на захранващия блок, свързах ги със свободен молекс конектор, който не ползувам (за получаване на 12 волта червената жица влиза в ,,жълтия“ край на молекса, а черната – в черния) и ги фиксирах с изолирбанд. Пуснах захранването. Перката се развъртя като луда и веднага дланта ми беше облъхната от мощна струя въздух! Монтирах обратно захранването. Забелязах, че и кондензаторите около процесора пса понижили температурата си, а това се отразява благоприятно на дълговечността им. Температурата на самия процесор ъсъщо се понижи – от около 48-51 градуса спадна на 43-46, а да не забравяме, че е клокнат, макар и малко - от 2083 мхц на 2200 (така от Атлон ХР 2800+ е направен на 3200+).
Скрийншот (кликнете за по-голямо изображение):

Изображение

Re: Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Пет Авг 16, 2013 7:47 pm
от peppone1
Кутията отвътре нагрява повече, защото вентилатора по-бързо изсмуква въздуха, отколкото да влезе нов отвън, като въздуха в кутията се разрежда или доближава до вакуум и не може да се охлади достъчно бързо. Затова на кутията е добре също да се сложи вентилатор, който да вкарва външният въздух със същата скорост като на изсмукващия вентилатор или по-бързо, което е добре да има повече въздух в кутията, но да не се сложи още един вентилатор да изкарва въздуха, щото тогава вече може да изгори.

Re: Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Съб Авг 17, 2013 12:38 am
от Yassen
Е, няма две хубави неща на едно място :) Дигнал си оборотите, няма загряване, но пък има шум наподобяващ шум от централна софийска улица. Т.е. шума е враг номер едно на здравето. Преподпочитам тишината, охлаждането при при ниски нива на шум се осигурява от бавно въртящи многолопаткови пропелери с диаметър 120 мм и голям дебит. С такива Фортрони съм аз - ТИШИНАТА преди всичко. Също така мощни двуядрени процесори с нисък TDP, 45W (например 65 нанометра ядро Бризбейн AMD Athlon). Компютъра дори и в жегите е радост за ухото - почти не се чува, а градусите са в момента около 35 дъно/36 процесор/ Няма как с 80 мм перки да охладаш без шум.

Re: Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Нед Авг 18, 2013 1:36 am
от alexandar888
Температури под 100 градуса, не са опасни за никой компонент.

Това че на вас ви се струва "горещо" не значи нищо за компонентите. Също така 5% клок не са за изтъкване, даже никак.

Претендирам, че съм изградил една от най-мощните Socket A системи с 30% клок без да пипам напрежението. Очаквам един компонент, след коеото ще извадя душата на Athlon-чето със 100% клок.

Температурата на процвсора, в най-голямата жега достига 55 градуса.

Използвам Hi-End захранване, което е със 120мм вентилатор - единствено то изхвърля топлия въздух от кутията:

http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=14461


Това което е написал потребителя "peppone1" са абсолютни глупости, но като му гледам другите постове - това е нещо обичайно за него.
Между впрочем, кутиите които позволяват монтирането на ефективни вкарващи въздух вентилатори не са много разпространени.

Re: Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Пон Авг 19, 2013 6:08 pm
от peppone1
Аз нямам предвид, че буквално ще изгори, въпреки че съм правил аудио система, на която вентилатора изсмуква въздуха и гори стъпалото, като го усилиш над 20 степен. Все пак процесора е със собствен вентилатор, който духа в радиатора, говоря за кондензаторите, които са слабото място в захранването и при висока температура изсъхват по-бързо. При извеждането на топлия въздух от кутията се получава неравномерно охлаждане, като струята се образува между вентилатора и дупките на кутията, в останалите места по края на кутията, където няма дупки, въздуха остава неподвижен. При някои захранвания вентилатора вкарва въздуха в кутията, която се охлажда по-добре, но се събира доста прах и запушва дупките, например при лаптопите. При изсмукването се образуват странични струи, както е отбелязано на вентилатора с 2 перпендикулярни стрелки и движението на въздуха в кутията е по-бавно, отколкото при издухването, където струята е насочена, това е все едно да застанеш зад вентилатора и да чакаш да се разхладиш. Така,че колкото повече въздух влиза в кутията толкова по-добре ще е охлаждането. Те затова не са разпространени кутиите със странични вентилатори, щото някой дето не разбира ще сложи изсмукващ вентилатор и ще обърка конвекцията.

Re: Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Пон Авг 19, 2013 7:15 pm
от alexandar888
Дори не ми е забавен горния пост. Отново глупости. Двете стрелки на вентилатора указват посоката на въртене на перката, и посоката на движение на въздуха.

Това което пропуснах да напиша предния път е, че компютъра ми почти не се чува, че работи.

Re: Охлаждане на компютърно захранване

МнениеПубликувано на: Пон Авг 19, 2013 8:23 pm
от origo
Точно така! Първо ако ще свързваш вента на 12 волта направи го в самото захранване, това свързване отвън си е направо да не казвам каква работа. Това че е топла кутията отгоре наистина не е желателно, особено ако наистина както казваш е парела, в такъв случай е твърде възможно да е имало дефект в схемата за управление на вентилатора или да е кофти самото захранване. Наскоро клокнах един пентиум 3 от 450 мегахерца на 558мега без да му вдигам напрежението към ядрото, и доста прилично се държи и за мое огромно учудване изкара по-висока производителност от Пентиум 3 на 800 мега не клокнат. Но това не е по темата баш :) На основния ми компютър с процесор Intel Core i7 не клокнат захранването е Cooler Master 600 вата с 12 см вентилатор и доста прилично се държи, отгоре кутията само се затопля, при премигвания на тока от по 1 секунда компютрите на цяла софия се рестартират а моя не :) няма такова захранване! Та мисълта ми е че си за ново по-мощно и хубаво захранване. А както е споменал колегата преди мен шума е враг на здравето и най-ужасния смущаващ фактор от околната среда.