Пренавиване на трансформатор (разширена 2)

Кинескопи, репродуктори, платове, фурнир, кабели, лампи и пр.

Пренавиване на трансформатор (разширена 2)

от peppone1 » Съб Юли 27, 2013 11:36 pm

Здравейте, основният проблем при пренавиване трансформатор е изчисляването на диаметъра на жицата, като някъде дават плътността на тока 2A кв.мм., другаде 3A, а така непълно се използва мощността на магнитопровода. Затова диаметъра може да се изчисли по размерите на прозореца на макарата. Броя на навивките за 1V ги изчисляваме по опростената формула 45:Sя=W/1V, където Sя е сечението на ядрото в кв.см. После определяме височината на намотката до средата на прозореца и я делим на приблизителния диаметър на жицата и намираме броя на слоевете, после делим дължината на диаметъра и намираме навивките на 1 слой и ги умножаваме по броя на слоевете и получаваме общия брой навивки. Ако навивките са повече от изчислените, избираме по-дебела жица и повтаряме изчислението, докато се съберат. Това е диаметъра с изолацията, а при новите стандарти тя е двойна. За да измерим реалния диаметър, оголваме жицата с ножче и навиваме плътно 10 навивки върху молив. С линийка измерваме дължината на слоя и делим на навивките. Измерването е по-точно с повече навивки. Забележка: Не оголвайте проводника с изгаряне, тъй като изтънява и измерването ще е грешно, дори се засича с обикновен шублер. Вторичната намотка изчисляваме по същия начин, до запълване на другата половина от прозореца.

Забележка: Важно е да се знае, че не е правилно да се извеждат допълнителни напрежения от намотките, тъй като при по-ниско напрежение токът се увеличава, следователно трябва и по-дебела жица. Ако ни трябва 110V, се навиват 2 намотки по 110V с диаметър изчислен за 220V и се свързват паралелно или последователно за 220V. Ако ни трябва 127V навиваме една намотка с дебела жица за ток изчислен при 127V, но сметнат с 50% по-малко от общата мощност и една намотка на 93V за ток, изчислен при 220V, отново за 50% от мощността и свързваме двете намотки последователно, но не бива да консумираме от малката намотка, тъй като ще прегрее. Вторият вариант с различните напрежения не е удачен, тъй като трансформатора ще отдаде от всяка намотка половин мощност. Така се правят фабричните комбинирани трансформатори за различни захранващи напрежения, но те пък имат много лошо КПД и реално не могат да осигурят пълната разчетена мощност, тъй като при работа на по-ниско напрежение, едната част от намотката остава неизползваема, а работната се претоварва и обратно - при максималното напрежение се използват всички намотки, но едната е с излишно неизползваемо сечение, а другата пък е с прекалено тънко. От тук следва че загубите в мощността при комбинираните трансформатори е огромна и размерите им трябва да се увеличат, а от там и излишен разход на енергия. Лошо КПД имат и трансформаторите с две секции на макарата, едно че преградата между секциите заема място, второ че първичната става по-дебела и се влошава самоиндукцията, поради отдалечаването на външните навивки от ядрото, увеличава се и дължината на жицата, а от там и активното съпротивление. Вторичната пък по-трудно се навива в дъното на макарата.

Вторичната намотка се навива до запълване на останалата половина от макарата, т.е. първичната и вторичната намотка да са с еднаква площ. Ако напрежението на вторичната излезе по-високо е добре, но ако е прекалено високо не трябва да развиваме от намотката тъй като ще се намали мощността, затова е правилно да се пренавие наново с по-дебел проводник, докато се запълни прозореца. Тъй че 3 пъти ще мерим, един път ще навием. По-дебел проводник в първичната намотка позволява навивките да се съкратят с 5-10%, но не повече защото ще прегрее магнитопровода от големите вихрови токове. Затова при стари, ръждясали ламели с нарушена изолация е добре навивките да се увеличат с 5-10%, но по-добре да ги сменим с нови, а цената е 4лв./кг., които можем да поръчаме от фирма "Bistra 99". Но практиката показва, че новата стомана с нищо не отстъпва пред нашенската стара и крива заводска ламарина, освен че е равна и по-плътно се нареждат ламелите, но и те също загряват при по-мощните трансформатори. Притягащите шпилки при трансформатори над 30VA трябва да се изолират от магнитопровода, с обвиване на хартиено тиксо и с гетинаксови или картонени шайби. Ако използваме употребявана жица, трябва да я изгладим чрез неколкократно стегнато навиване на голяма макара, но не и чрез триене в коляното или с дървено трупче, понеже независимо колко дебел е проводника, се източва и променя сечението си. Затова не трябва да се изглажда напълно и ако видим, че е станал по-дълъг и навивките са се увеличили, трябва да го сменим. Ето една таблица, в която диаметъра е изчислен при 1,5A кв.мм., което е малко и проводник с диаметър 0,09мм. и 4620 навивки практически не се събира в макарата (ред 1). Има и по-точна формула U:(BS.50.4,44), където B=1,1, S е сечението на ядрото в кв.см., делено на 10000. Според тази формула навивките са 4290 и диаметър 0,07 при 2,5A кв.мм. Трансформатор от ред 16 е изчислен при плътност на тока 2,5A/mm2 за мощност 250VA, а това сечение на ядрото реално отговаря на 400VA. Но за това сечение програмата "Trafo" изчислява диаметъра на жицата при плътност на тока 2A/mm2, което е твърде малко и проводник с диаметър 0,94mm не се събира в макарата.
Изображение
http://www.kn34pc.com/index_soft.html

Изчисленията се отнасят единствено за стандартни Ш-образни магнитопроводи, за други никъде не се дават формули. За да изчислим броя на навивките за П-образни и други нестандартни Ш-образни и вити магнитопроводи, трябва най-напред да изчислим обемът им и като коефициент за сравнение използваме обемът на стандартният Ш-образен магнитопровод. Може и с кантар да премерим теглото и по-него също да направим изчислението. Такива нестандартни трансформатори са звънчевите трансформатори, трифазните и всички други с П-образни и вити магнитопроводи.
Последна промяна peppone1 на Нед Май 28, 2017 4:34 am, променена общо 17 пъти
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Re: Пренавиване на трансформатор

от mbg » Пон Юли 29, 2013 1:25 am

Това, че плътността на тока я дават различна си има и причина - обикновено нужната намотка се изчислява по загряване (и възможностите й за охлаждане). За постоянен товар, най-вътрешния слой (обикновено първична) се мота при плътност на тока не по-голяма от 2А/мм^2, средния - на 2,5А/мм^2 и външния - на 3А/мм^2. Най-външния ред в някои случаи - навит по-рехаво и без изолация над него, може да се намота за ток до 4,5А/мм^2 - но в много редки случаи. Трафа може да се сметне и за минимален пад при натоварване - мота се за по-висока индукция "B", с възможно най-дебелия проводник, който се събира в пакета. В прикачените файлове е описана методиката за смятане на трафове, има и таблици с това колко навивки от дадена дебелина проводник колко от прозореца ще заемат. Стойността е приблизителна, зависи колко точно и добре се мота. Общо взето най-лесно става като има BH кривите на магнитопровода, за да се прецени до каква индукция може да се натовари и да работи - "B" колкото е по-висока, толкова по-малко навивки са нужни - горе е дадена формулата за смятане.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Регистриран потребител
 
Мнения: 124
Регистриран на: Съб Ное 17, 2012 9:41 pm
Местоположение: София / Хасково

Re: Пренавиване на трансформатор

от peppone1 » Вто Авг 06, 2013 10:37 am

Не се отварят файловете.
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 201
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Re: Пренавиване на трансформатор

от soton » Вто Авг 06, 2013 1:40 pm

Тоя сайт еъвсем се сговни!
Защо да е просто като може да е сложно!
0878640251
близо до София
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 183
Регистриран на: Нед Дек 02, 2012 2:43 am
Местоположение: близо до София;0878640251


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта