Страница 1 от 1

Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

МнениеПубликувано на: Пет Мар 21, 2014 3:04 am
от peppone1
Здравейте, искам в тази тема да съберем практически съвети за ползата от ненужните уреди и части.

Електролитни кондензатори:
Вместо да ги изхвърляме можем да използваме гумената тапа като подложка за нов кондензатор, там където дупките на платката не пасват с новия кодензатор или просто да го повдигнем над платката за по-добро охлаждане. Забележка: натиска между кондензатора и тапата не трябва да е много голям, понеже може да разкъса спойките и кондензатора да падне. Затова ако след 24 часа забележим кръгче около върха на спойката, кондензатора трябва да се отпусне.

Транзистори TO-220:
От изгорелите транзистори с корпус TO-220 може да се изработи притягаща шайба за нов транзистор. За целта с чук се отчупва бакелитовия корпус и с клещи секачки отрязваме медната пластина, оформяме я с пила и я слагаме на новия транзистор. Изводите на транзистора можем да използваме за удължаване на друг счупен извод или като цокъл на някоя платка.

Ел. ключове и контакти:
От непотребен ел. ключ или контакт можем да използваме болтовете и квадратните гайки с резба 3,5 мм., които стават идеално за притягане на транзистора TO-220, а квадратната гайка идеално замества притягащата шайба, над пластината на транзистора.

Схема "Грец":
Ако са изгоряли само двата диода на положителната или отрицателната страна, то другите 2 диода са свързани паралелно и можем да ги ползваме като един диод на 2 пъти по-голям ток. Ако е изгорял само един диод, шунтираме другия от същата страна и пак получаваме двойно по-мощен диод. Ако имаме 2 изгорели схеми, можем да сглобим двупътен изправител, двойно по-мощен. Това е възможно, при условие че двата диода са с идеално равни параметри, за разлика от транзисторите при които мощността се сумира, дори и с големи разлики в параметрите. Тази комбинация се използва и във фабрични схеми, където не е възможно монтирането на голям мощен транзистор, например в някои автомобилни радио-CD касетофони.

Коаксиален кабел 75 ома:
Обикновения антенен кабел, след оголването му, можем да използваме парчето шлаух и да го наденем върху по-тънък кабел и да го свържем към буксата и конекторите без удебеляване с изолирбанд, който след време изсъхва и се разлепва. Добре е да събираме парчетата шлаух от всеки един проводник и кабел.

Кабелни превръзки "свински опашки":
Омръзна ми когато минавам по улицата, забелязвам че много майстори изхвърлят отрязаните превръзки и нови, погрешка затворени, и аз да ги събирам. Но ако отрежем превръзката от страната, където е закопчана, то външния край свободно се изтегля по посока на стягането и опашката може да се използва многократно за връзване на други по-тънки кабели.

Нови електронни елементи:
Когато поставяме нов елемент като съпротивление, кондензатор, диод и др., отрязаните изводни краища можем да използваме за поставяне на мостчета върху платките, тъй като монтажни проводници с такова сечение трудно се намират. В някои случаи, когато няма изискване за съпротивление и ток, можем да използваме и опаковъчна тел като монтажен проводник. Трябва да се вземе под внимание, че тя по-трудно се запоява и е нужно предварително почистване и калайдисване с помощта на киселинен флюс. Можем също така да използваме и намотъчна жица.

Re: Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

МнениеПубликувано на: Съб Мар 22, 2014 1:44 am
от mbg
Последното с паралелните диоди не става без изравняващи резистори. Има някакъв шанс да стане като се подберат температурно в няколко точки при различна температура, после са на обща планка... иначе - НЕ.

Re: Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

МнениеПубликувано на: Нед Юни 12, 2016 7:30 pm
от peppone1
Нови електронни елементи:
Когато поставяме нов елемент като съпротивление, кондензатор, диод и др., отрязаните изводни краища можем да използваме за поставяне и подмяна на мостчета върху платките, тъй като монтажни проводници с такова сечение трудно се намират. В някои случаи, когато няма изискване за съпротивление и ток, можем да използваме и опаковъчна тел като монтажен проводник. Трябва да се веме под внимание, че тя по-трудно се запоява и е нужно предварително почистване и калайдисване с помощта на киселинен флюс. Можем също така да използваме и намотъчна жица.