ВАЖНА ТЕМА: Ежегодна награда "РЕСТАВРАТОР НА ГОДИНАТА"

Всичко, което осигурява нормалното функциониране на Българския форум за стара техника

ВАЖНА ТЕМА: Ежегодна награда "РЕСТАВРАТОР НА ГОДИНАТА"

от Антон Оруш » Сря Ное 14, 2012 11:25 am

Sofia-netz Публикувано на: Нед Ное 27, 2011 11:42 pm 

От известно време обсъждам със себе си какви биха могли да бъдат ефектите от евентуалното учредяване на такава награда, като начало в рамките на форума, и стигам до извода, че освен положителни, други не биха могли да бъдат, при условие, че я организирам от свое име и за своя сметка.

Идеята е проста: всяка година през месец Май по един участник във форума, занимаващ се с реставрация във всяко от посочените по-долу 8 направления, ще получи предмет от неговата реставрационна област, на който би се зарадвал, като поощрение за споделената посредством форума реставрационна дейност през изтеклата година, считано от Май предишната година. Победителят (това може да бъде и реставраторски екип) ще бъде избран измежду участниците във форума изключително на основата на това, което е публикувал като реставрационна дейност в същия този форум. Няма ограничения по отношение на вида реставрирани технически обекти - могат да бъдат от парни машини до радиоапарати. Критерии за избор ще бъдат оригиналността* на извършената работа, нейната поучителност**, нейното качество и всеотдайността на реставраторите. Ще бъде организирано и гласуване в рамките на форума***, с което ще се съобразя. Засега няма да организирам комитет по награждаването, защото реставраторите, изявили се във форума не са чак толкова необятно много, че да не мога сам да ги следя. Всякаква корупция е изключена - това е доброволна инициатива, имаща за цел да стимулира изключително ценната, по мое мнение, реставраторска активност, на която съм свидетел в този форум.
Победителят ще бъде официално публикуван в настоящата тема в деня на награждаването заедно със снимка на реставрираните обекти и, ако пожелае, реч от негова страна. Присъждането на наградата е окончателно и не подлежи на преразглеждане. ВСЕКИ РЕСТАВРАТОР, КОЙТО ИСКА ДА УЧАСТВА В ТОЗИ СВОЕОБРАЗЕН КОНКУРС, ТРЯБВА ДА НАПИШЕ ПСЕВДОНИМА СИ В ТАЗИ ТЕМА, ПРИДРУЖЕН С "УЧАСТВА" (например "Misho участва"), КАКТО И ДА МИ ИЗПРАТИ СЪОБЩЕНИЕ С ТЕКСТ "УЧАСТВАМ" И ТРИТЕ СИ ИМЕНА**** НА E-MAIL sasho54@gmail.com. С тези мерки се изключват евентуалната намеса на модератори и спамъри, също публична некоректност. Неизпълнението на тези условия се тълкува като нежелание за участие и ненаписалите, колкото и оригинални да са трудовете им, няма да бъдат награждавани (не е изключено някои да се обидят от това, че ги награждават без тяхно знание и желание).
-----------------------------------------------------------------------------------------
Допълнително предимство при избора на участник ще дават следните обстоятелства (по идея на ZiGi88):
- Ако е събрана оригинална документация на реставрирания обект - гаранциона карта, ръководство за експлоатация и т.н.
- Ако е събрана информация за реставрирания обект - къде е произвеждан, от кога и до кога е произвеждан, произедени бройки и т.н.
- Ако е намерена информация за налични варианти, информация за хората свързани с реставрирания обект - главен конструктор, колектив, други интересни моменти от живота на радиото/телевизора/друго.
-----------------------------------------------------------------------------------------
По идея на Pichaga933 се дават допълнителни дефиниции на понятия от регламента и се оформят реставраторски направления:
*Под оригиналност, най-общо, се разбира, че е направено нещо, за което информацията не се търкаля по нета в рамките на първите 100, да речем, резултата.
**А под поучителност се разбира, че публикуването на това, което е свършено, е дало на по-голямата част от останалите реставратори важни, ключови идеи, които ще доведат до качествено усъвършенстване на подходите им и на начините им на работа. Например в една тема за ремонт на "Опера" може да бъде раздъвкана цялата философия и специфика на този вид апарати, при което други участници, като я четат, да получат от нея схеми, адреси, характерни майсторски прийоми (като тези на Pana, Sawow, Radko, Bengata и др.) и много други неща, специалното издирване на които би им отнело много повече време и нерви. При това няма как да стане дума за толкова много неща, ако или повредата не е била много сложна и комплексна, или реставраторът не е бил твърде некадърен. Във втория случай той несъмнено също заслужава награда, защото въпреки своята некадърност, с голямо упорство и много труд, научавайки много неща, в края на краищата е успял и е станал много по-малко некадърен. Такива процеси са поучителни.
От друга страна, тревогите относно количеството са неоснователни - някой може да свърши много работа през куп за грош, но тя нито да бъде качествена, нито поучителна (какво поучително има в лакирането на няколко десетки или стотици сандъка), нито оригинална (кой не знае да лакира). Количеството на свършената работа само по себе си не е критерий - много е трудно да свършиш хем много работа, хем всичката качествено, хем навсякъде да има поуки, хем тези поуки да са оригинални. Ако успееш, обаче, заслужаваш голяма награда. Само в този последен случай.
Така че критериите не са и съвсем неясни - за пълното им изясняване може да допринесе единствено внимателното им прочитане и обмисляне от страна на участниците и самото връчване на първите награди.
Що се отнася до разделянето на категории, то наистина е необходимо. Би могло, имайки предвид какво се е реставрирало във форума да сегашния момент, да се обособят следните реставраторски направления:
1. Радио и телевизия;
2. Изчислителна техника - механична;
3. Изчислителна техника - електронна;
4. Електродомакински уреди;
5. Научни (включително експериментални и демонстрационни) уреди и прибори;
6. Промишлени уреди и прибори.
7. Автомобили, които са изключителни с някакви свои качества - например проходимост, ниски вибрации и люлеене на каросерията, маневреност, дълготрайност и дуракоустойчивост и т. н. (тривиалните таратайки по дефиниция не могат да бъдат оригинални и поучителни, освен с това, че правят живота в града депресиращ и отвратителен).
8. Създаване на качествено нов технически обект от първите 7 категории.
------------------------------------------------------------------------------------------
***Гласуването ще бъде тайно с цел да се избегнат взаимни влияния и "crosstalk". За организирането му разчитам на администратора и на модераторите.
------------------------------------------------------------------------------------------
****Предпазливост по отношение на личните данни по идея на chronometer.
------------------------------------------------------------------------------------------
По идея на Bengata за всеки участник-реставратор ще бъде отворена отделна тема, където да бъде изложен ходът на предприетите от него реставрации.
------------------------------------------------------------------------------------------
В бъдеще, ако средствата ми позволят и опирайки се на опита около настоящата награда, ще учредя награда и за колекционерство. На този етап поставям реставрацията като приоритетна творческа дейност.

Всякакви недомислици, допуснати от мен по отношение на обстоятелствата около този замисъл ще бъдат изчистени с помощта на участниците във форума до Май 2012, когато ще бъде връчена първата награда.

Обръщам се към администратора да обособи тази тема като важна и да се погрижи максимален брой участници да научат за съдържанието й. ПИСАНЕТО, ОБАЧЕ, ДА СТАВА САМО В РАЗДЕЛ "АДМИНИСТРАЦИЯ" !

Пожелавам ползотворна реставрационна работа на всички!

Deltichko Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 8:11 am 

Аз твърдо се обявявам ,,за" тази кауза и даже сега ми е чудно, че толкова късно някой от участниците се сети. Наистина една такава институция като една ежегодна награда би конституирала по-здраво нашия форум и нашата дейност. Когато започна да се занимавам и с реставриране на експонатите от вече твърде внушителната си колекция, аз също бих участвал. Присъждането на тази награда би било естествено дохълнение към нашата дейност.
Но бих искал за пореден път да апелирам към всички останали колекционери във форума да ориентират своите усилия и към попълването на колекции от старите апарати, защото те продължават да си отиват пред очите ни, докато двама се пазарят за дек на Сони във Вземане-даване. Побързайте, да не стане така, че да няма какво да реставрираме! :D
Ще размножа темата като важна в главните раздели на другите подфоруми, но там тя ще бъде заключена, като ще има препратка към тази тема, за да може да пишете само в нея, с цел да не се разпокъсва дискусията.

chronometer Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 9:03 am 

Похвална идея, но според мене - малко по-проста процедура и по-малко лични данни.
Форумът е видим за всички, влизат всякакви хора, включително и недобросъвестни.
Достатъчно е предложение от мецената към реставраторите и приемане от тяхна страна -в темата и като ЛС. Едва ли като награди ще се раздават поршета и ферарита, та да има недобросъвестни действия от страна на модератори. Никовете достатъчно идентифицират хората. Ако те желаят да разкрият повече данни за себе си, друг въпрос, но това не бива да се превръща в задължение.
Между другото - с това размножаване стана голям качамак. Аз като влязох във форума, и активирах подменю "виж активните теми" помислих, че има вирус. Десетина пъти една и съща тема! :shock: Една тема е достатъчна. :)

pichaga933 Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 12:52 pm 

@ Deltichko

ПАзаренето за Декове на Сони и Др. такива съвремнни глезотии, като пречи на събирането на съвремнните сандъци, защо не сте взели мерки срещу него. Вместо да се оплаквате публично по въпроса трябва да предприемете някакви действия. При управление на такова разрастващо се общество не всички решения се вземат с пълно мнозинство итова е идеята да има лидер- да взема трудните решения , за да насочва в правилна посока цялостната дейност! Гледам имаш поглед върху проблемите , но само толкова.

@Sofia-netz

Невероятно ти е предложението. На това време някой да седне да дава награди... най-малкото е трудно. Похвала за инициативата. Но, Форума е За стара електроника. А колекционерите тука събират всичко от книги до Автомобили...

Няма ли да е хубаво да ги разделиш на категории... Ако не може да награждаваш по всички категории всяка година поне по 1-на категория, понеже Реставрацията на Автомобил и на Джобен транзисторен приемник са Несравними по никакъв критерий, а крайния резултат е винаги субективен.

Пък и някои колеги , добре че ги има, са като фабрики - бълват зверско количество забележително реставрирани сандъци всяка година...
Други пък Се борят само с по 1 брой с големи липси (радиоапарати масово) или с голяма сложност при повредите ( Телевизори масово)...

Какъв е критерия тука: Количество, Сложност, Външен вид на 1 или повече бройки?

Имам чуството, че ако не изясниш регламента ще има много недоволни... А колкото до идеята , aко е за личното желание да дадеш винаги може да го направиш лично а не публично.

Milen_Haskovo Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 12:59 pm 

То ако критериите е "на бройка", в рамките на 3-4 дни съм способен да тегля по един лак на всичко в колекцията ми и да "светне като ново", ама... някак си повечето радиоапарати губят чар като ги излъскам до неузнаваемост...

skafandar.com Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 2:46 pm 

Идеята е страхотна! 8-)

Sofia-netz Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 6:23 pm 

@ chronometer
Никовете НЕ идентифицират хората достатъчно - един и същи човек може да се представя с десетки никове, при това да играе различни роли в тях. Тук имахме случаи с хора, които се представяха като жени и със злонамерен тип, който се представяше като колекционер, който купува разни неща. Възможно е също двама души да имат никове, различаващи се по един символ, при което има опасност от недоразумения помежду им и между тях и мен. Единствената корекция, която мога да внеса е тук, в тази тема, желаещите да участват да пишат никовете си, а на мен по пощата да пращат и трите си имена. Без три имена многообразието от нечестни хватки е огромно.

@ pichaga933
1. Публичността е важна дотолкова, доколкото само при знанието на всички както за съществуването на инициативата, така и за резултатите от нея, повече хора ще се напънат. Ако не бъде публична, хора, които не знаят за нея и/или не ме познават, няма да вземат участие и техният труд (който може да е ценен) ще остане невъзнаграден и слабо известен.
2. Вярно е, че регламентът още не е достатъчно ясен, въпреки че скелетът му е готов и обяснен в първия ми пост. Друг въпрос е, че понятия като "оригиналност" и "поучителност" се нуждаят от допълнителни дефиниции. Под оригиналност, най-общо, се разбира, че е направено нещо, за което информацията не се търкаля по нета в рамките на първите 100, да речем, резултата. А под поучителност се разбира, че публикуването на това, което е свършено, е дало на по-голямата част от останалите реставратори важни, ключови идеи, които ще доведат до качествено усъвършенстване на подходите им и на начините им на работа. Например в една тема за ремонт на "Опера" може да бъде раздъвкана цялата философия и специфика на този вид апарати, при което други участници, като я четат, да получат от нея схеми, адреси, характерни майсторски прийоми (като тези на Pana, Sawow, Radko, Bengata и др.) и много други неща, специалното издирване на които би им отнело много повече време и нерви. При това няма как да стане дума за толкова много неща, ако или повредата не е била много сложна и комплексна, или реставраторът не е бил твърде некадърен. Във втория случай той несъмнено също заслужава награда, защото въпреки своята некадърност, с голямо упорство и много труд, научавайки много неща, в края на краищата е успял и е станал много по-малко некадърен. Такива процеси са поучителни.
От друга страна, тревогите относно количеството са неоснователни - някой може да свърши много работа през куп за грош, но тя нито да бъде качествена, нито поучителна (какво поучително има в лакирането на няколко десетки или стотици сандъка), нито оригинална (кой не знае да лакира). Количеството на свършената работа само по себе си не е критерий - много е трудно да свършиш хем много работа, хем всичката качествено, хем навсякъде да има поуки, хем тези поуки да са оригинални. Ако успееш, обаче, заслужаваш голяма награда. Само в този последен случай.
Така че критериите не са и съвсем неясни - за пълното им изясняване може да допринесе единствено внимателното им прочитане и обмисляне от страна на участниците и самото връчване на първите награди.
Що се отнася до разделянето на категории, то наистина е необходимо. Би могло, имайки предвид какво се е реставрирало във форума да сегашния момент, да се обособят следните реставраторски направления:
1. Радио и телевизия;
2. Изчислителна техника - механична;
3. Изчислителна техника - електронна;
4. Електродомакински уреди;
5. Научни (включително експериментални и демонстрационни) уреди и прибори;
6. Промишлени уреди и прибори.
7. Автомобили, които са изключителни с някакви свои качества - например проходимост, ниски вибрации и люлеене на каросерията, маневреност, дълготрайност и дуракоустойчивост и т. н. (тривиалните таратайки по дефиниция не могат да бъдат оригинални и поучителни, освен с това, че правят живота в града депресиращ и отвратителен).
8. Създаване на качествено нов технически обект от първите 7 категории.


lz2xl Публикувано на: Пон Ное 28, 2011 6:39 pm 

Подкрепям идеята

ZiGi88 Публикувано на: Вто Ное 29, 2011 8:50 am 

Чудесна идея!

Аз бих добавил "бонус точки" ако реставратора е събрал:

- по възможност оригинална документация на реставрирания обект - гаранциона карта, ръководство за експлоатация и т.н.
- информация за реставрирания обект - къде е произвеждан, от кога и до кога е произвеждан, произедени бройки и т.н.
- информация за налични варианти, информация за хората свързани с реставрирания обект - главен конструктор, колектив, други интересни моменти от живота на радиото/телевизора/друго

Bengata Публикувано на: Вто Ное 29, 2011 10:10 pm 

Крайно наложителна беше моята намеса в модерирането на темата . От тук нататък ще бъде стриктно следена и всички безсмислени спорове и изцепки ще бъдат трити .
До колкото идентифицирането на участниците , те могат да се свържат с Sofia-netz по телефон , на място с покана от тяхна страна или с видео разговор по skype ако личната среща не е възможна . Нека Sofia-netz да реши как да стане и да го добави в началото на темата . А на Deltichko и mityo krika ще предложа едно решени за подреждането на участниците реставратори
.


Sofia-netz Публикувано на: Вто Ное 29, 2011 11:57 pm 

ZiGi88 написа:Чудесна идея!

Аз бих добавил "бонус точки" ако реставратора е събрал:

- по възможност оригинална документация на реставрирания обект - гаранциона карта, ръководство за експлоатация и т.н.
- информация за реставрирания обект - къде е произвеждан, от кога и до кога е произвеждан, произедени бройки и т.н.
- информация за налични варианти, информация за хората свързани с реставрирания обект - главен конструктор, колектив, други интересни моменти от живота на радиото/телевизора/друго


Ще взема всичко това предвид. Благодаря!
Връзка с мен на ЛС и на e-mail sasho54@gmail.com за желаещите да участват.
Благодаря на Бенгата.

Sofia-netz Публикувано на: Сря Ное 30, 2011 5:11 pm 

Всички конструктивни предложения, дадени до момента, са залегнали в регламента от първия ми пост.


Kombayner Публикувано на: Пон Дек 05, 2011 8:58 am 

Много полезна идея.Според мен реставраторите трябва да се класифицират в разделите,
които и сега ползва форума ни,а именно:
1/ТV 2/Радио 3/Електроакустика4/Измервателна и тестова апаратура5/Компютри и периферия
Участниците трябва:
-да са показали през изтеклата година във форума КАКВО са реставрирали ,за да го оценим
-да са подредили реставрираното в колекция,която КОМПЛЕКСНО да оценим.
Не е нужно непременно да е материална награда,може да е преходен приз/купа,статуетка/,
която ще се предава ежегодно/а може и да си остава в победителя/.

Deltichko Публикувано на: Сря Апр 18, 2012 4:32 pm 

Драги съфорумци, напомням ви за съществуването на важната тема ,,Ежегодна награда ,,Реставратор на годината". Моля ви, тези от вас, които не са се все още запознали с условията за участие в конкурса и съответно награждаването, да го направят в началото на тази тема (тя е копирана над другите теми във всеки подфорум ,,Колекции"). Желающите да участват да покажат във форума резултатите от своя труд в съответните раздели на форума. Наградите ще бъдат раздадени на форумна среща между средата и края на месец май, в зависимост от климатичните условия и разположението на празничните дни. Успех!
П. П. Какво стана с темата за пролетната форумна среща? - viewtopic.php?f=3&t=6812

skafandar.com Публикувано на: Сря Апр 18, 2012 5:25 pm 

Искам да попитам нещо. Какво ще стане, ако например аз спечеля наградата, но нямам въжможност да дойда на срещата?

Валери Публикувано на: Сря Апр 18, 2012 6:48 pm 

Аз ще участвам :P :oops: . Правя призив и към други членове на форума да участват. Има много колеги с чудесни реставрации.

Sofia-netz Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 5:46 pm 

Валери спечели конкурса "Реставратор на годината" 2012. Утре или в други ден ще получи и наградата си - едно допотопно българско радио, чиято кутия се нуждае от реставрация. По наши подозрения радиото е Браалт, но не сме сигурни. Капакът е от шперплат (а не от пресован картон), на скалата фигурира "Цариградъ" и т. н. Дано му се зарадва.

Поздравления от журито!


Валери Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 5:51 pm 

Благодаря колеги :oops: , много съм радостен :D . Пожелавам го всички. Веднага щом получа Наградата, ще бъдете информирани. Радиото ще и бъде реставрирано. Благодаря още веднъж. Поздрави на всички.

Deltichko Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 5:54 pm 

Валери, приеми най-топлите поздравления и благопожелания на администраторското тяло! Дано се зарадваш на подаръка!
И дано на конкурса следващата година да има повече конкуренция!

Валери Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 5:57 pm 

Благодаря Ви приятели.

pichaga933 Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 6:26 pm 

Честито,на най-заслужилия реставратор във форума ;)

simo_ Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 6:34 pm 

Честито Валери, заслужаваш го! :)

Milen_Haskovo Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 6:44 pm 

Честито! Награда за многото работа - още работа. :D Хубавото е, че е приятна!

mityo krika Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 7:26 pm 

Честито!
Най-заслужилият взе наградата!
Поздравления!

skafandar.com Публикувано на: Вто Юни 12, 2012 7:59 pm 

Честито! :D

Валери Публикувано на: Чет Юни 14, 2012 8:14 pm 

Здравейте колеги. Днес получих подаръка :D :
http://valerizd.snimka.bg/radio-amateur ... 3.27544219
Много съм радостен и нямах търпение, веднага го почнах. Вижда се състоянието му сега, ще пусна и тема за ремонта му. Ако някой знае как се казва, дали е Бралт или нещо подобно?
Благодаря на администрацията за тази оказана ми чест, благодаря и на всички които ме поздравиха.

Milen_Haskovo Публикувано на: Чет Юни 14, 2012 8:18 pm 

Много готино радио, браво и на админите :)
 

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта