ВАЖНА ТЕМА: Евентуално местене на форума

Всичко, което осигурява нормалното функциониране на Българския форум за стара техника

ВАЖНА ТЕМА: Евентуално местене на форума

от Антон Оруш » Сря Ное 14, 2012 11:40 am

Deltichko Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 9:50 pm 


Здравейте. Тъй като има вероятност от 22. януари тази година хостърът ни (Bulforums.com) да спре да предлага услугите си, трябва да преместим форума на друг хостинг. Сега правим архив на форума и същевременно търсим надежден хостър. Имаме различни предложения от ангажирани потребители, които ни трогнаха с отзивчивостта си. Пиша това, за да Ви известя, че въпреки че базата данни на форума ще бъде съхранена и ще присъства и в новия форум, Вие ще трябва да се регистрирате отново на новия адрес, ако желаете да продължите да посещавате форума. Ако се стигне до местене, ще Ви уведомим за новото място. Ако желаете да свалите някаква информация от форума, направете го (за всеки случай).
Всички сте получили съобщение по електронната поща със същия текст.
Можете да се свързвате с мен на е-поща deltichko@abv.bg, скайп respromcho, 0876770587 или ЛС.

Администраторският екип

Ricarq Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 10:27 pm 

Това е най - ваната тема тук ! и моля потребителите на форума да и обърнат достатъчно внимание, защото най-вероятно е след 6 дена този форум временно да не съществува. Ще помоля за повече подробности на Тонито кой нов сървър е избрал и от коя дата ориентировъчно форума ще заработи на новото си място . Също и какъв е риска част от информацията да бъде безвъзвратно загубена. И не забравяйте че това го прави Deltichko не по собствено желание , а по принудa. Антоне кажи ако се нуждаеш от помощ с архивирането и прехвърлянето - редно е по проблемите с местенето на форума да не е само твоя грижа, а и ние потребителите да вземаме участие . Все пак този форум си го създал заради всичките нас.

Deltichko Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 10:34 pm 

Информацията няма да бъде загубена, защото в момента аз я свалям. Вече въпросът е как ще я качим на новото място, тоест дали форумът се сваля по начин, подходящ за качване. Свалям го с програмата HTTTack Web Copier. Същевременно един наш потребител има друга идея как да сваля базата данни, която идея в момента обсъждаме.

Ricarq Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 10:39 pm 

Всичко зависи според мен от начина на устройване за въвеждане на информацията и съответните модули на новото място.

Deltichko Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 10:47 pm 

Евентуалният нов форум ще е също phpВВ. Предлагам ми и платен хостинг. Пак повтарям - чакам отговор от човека, за да разбера дали засега се движа в правилната посока.

Ricarq Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 10:52 pm 

Ясно. За какъв срок ориентировъчно след 22-ри форумът няма да функционира ?

Deltichko Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 11:05 pm 

Не мога да кажа отсега. Ако е въпрос, още утре сутринта мога да направя нов форум на Forumer.com (те са стабилни, има при тях форуми, които си стоят още от времето на phpBB2!) и да го нападнете, като после добавим базата данни. Но нали въпросът е да уредим нещата с платения хостинг.

Ricarq Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 11:16 pm 

А има ли вариянт да се плаща чрез пускането на реклами - все пак активността тук е доста голяма !

Deltichko Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 11:21 pm 

Не бих желал да пускаме реклами из форума.
Ако е платен, плащането ще го уредим, въпросът е за прехвърлянето на базата данни, за което в момента чакам отговор.
Не ми харесва, че само ти пишеш в тази тема.

begemot1 Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 11:32 pm 

И аз я чета, ама като не разбирам бъкел от това.....как да помогна ?

Ricarq Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 11:33 pm 


Аз лично съм против платения хостинг защото знаете как действа нашият български манталитет - след време в най неподходящия момент има ли достатъчно маймуни накачулени на дървото и Винаги ще се намери някой, който да прави бизнес от това. Да не стане така ,че ние потребителите да си плащаме такса за участие в форума, дори и символична да е. За пример - историята с платената поща в Дир.бг - преди да стане платена там ми беше адреса на електронната поща. Дано въпроса с прехвърлянето се уреди по по-благоприятен начин от колкото в Българския конкурс - "Умна и красива " - Украинка да спечели титлата. Аз бях с две ръце за Аделина .Все пак честито на печелившата - Валерия Цимбал ! - поздравления и на съфорумците в тизи форум от Украйна

lz2xl Публикувано на: Пон Яну 16, 2012 11:37 pm 

Четем ама не му разбираме,каквото трябва ще помогнем

Gabo Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 12:28 am 

Спокойно момчета, кораба потъва нормално, вода има за всички :)
Да обясня накратко защо е цялата тази врява. Още лятото имахме идея да се премести форума и да се направи съответно и сайт в който да се пускат статии. Проблема обаче се яви в това, че безплатният форум хостинг bulforums.com не предлага начин, да се копира базата данни на форума и затова идеята зачезна.
Тези дни обаче проверих, че името: bulforums.com е запазено до 22.01.2012 година. Опитахме се пак да се свържем по всички възможни е-майли със собствениците- отговор никакъв.
От там обсъдихме вариантите с Deltichko и решихме, че ако тези юнаци не подновят регистрацията, форума изчезва безвъзвратно.
Това е и причината да се реализира това местене, макар и с леки неудобства от страна на потребителите.
Старите теми се надяваме да бъдат успешно откопирани, по тях няма да има възможност да се пише, просто ще стоят в раздел 'АРХИВ' и ще могат да си се четат.
Това е общо взето положението. Никой няма да ви иска пари за вход, даже ще се махнат сегашните досадни реклами от 'безплатният' хостинг, дето чат-пат се мяркат.

Ricarq Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 12:56 am 

Този форум вече веднъж е местен. За незнаещите преди 2 г. наименованието на форума беше:www.sandacite.forumhead.net . И логото беше различно. Най - първата и стара тема тук е може би моята от раздела ремонт за ТВ "Пирин" (този от аватара ми ,ремонта осъществих благодарение на форума), за която искам да благодаря на Тонито , че е пренесъл от стария сървар. Да се надяваме , че това местене ще е за последно !

Deltichko Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 7:17 am 

Както е написал Gibo, нещата се развиват доколкото може спокойно.
Може към всяка нова тема, която продължава старите, да сложим линк към старата в архивния раздел - примерно темите за електрическите машини, телевизорите, радиата и т.н.
Копирането на форума на компютъра ми с програмката HTTTrack Web Copier завърши. Той е свален и може да се разглежда офлайн с всичките му подробности. Сега въпросът е дали тази ,,база данни" е във вариант, пригоден за качване на нов сървър. Тя е доста голяма - 5-6 гб.
А, Gibo, как мислиш да свалиш форума в твоя вариант? Нали говореше зя някакъв скрипт, той пуснат ли е? Имай предвид, че и в момента идват нови мнения във форума, някои от които важни, затова дали не е подходящо да се пусне още веднъж скриптът примерно на 21.?
Ricarq, форумът е местен и възстановен преди 4 г. - в началото на 2008 г.

pichaga933 Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 7:41 am 

Абе, ако трябва да е платен хостинга, което е и по-добрата идея, бих се включил в кешването, кажете само колко и за колко време.

ПП. Няма да съм в БГ седмица- две. Ако ще плащате, пишете ми и на мен една равна част, ще я дам кеш на админа , като се върна.

Deltichko Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 8:10 am 

Благодарим! Засега сме го уредили, и аз ще мога да поема известна част, важното е първо да го превхвърлим.

pichaga933 Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 8:12 am 

Е браво, това да се чува. :D

С.Николов Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 11:54 am 

Deltichko
имате поща :)

integrall Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 1:43 pm 

Благодаря за предупреждението,
копирах си моите неща, ще чакам новия форум.
Успех!

Лъчо Минков Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 2:19 pm 

pichaga933 написа:Абе, ако трябва да е платен хостинга, което е и по-добрата идея, бих се включил в кешването, кажете само колко и за колко време.

ПП. Няма да съм в БГ седмица- две. Ако ще плащате, пишете ми и на мен една равна част, ще я дам кеш на админа , като се върна.И аз мога да помогна финансово, само кажете.

skafandar.com Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 3:27 pm 


Дано всичко във форума да се запази и да не го местим повече, а ако мога да помогна с нещо... :roll:

simo_ Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 7:21 pm 

Ако може да се уговорите с булфорумс да стои един месец една страница на която да има линк към новия форум, за да могат максимално много хора да разберат.

ZiGi88 Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 7:34 pm 

Домейна е подновен:

Registrant:
Nikolai Kolev
7B, Slivnica , str.
Pomorie, Burgas 8200
BG

Domain name: BULFORUMS.COM
Registrar of Record: TUCOWS, INC.
Record last updated on 17-Jan-2012.
Record expires on 22-Jan-2013.
Record created on 22-Jan-2008.


MULTIPLEX Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 7:38 pm 

ZiGi88 написа:Домейна е подновен:

Registrant:
Nikolai Kolev
7B, Slivnica , str.
Pomorie, Burgas 8200
BG

Domain name: BULFORUMS.COM
Registrar of Record: TUCOWS, INC.
Record last updated on 17-Jan-2012.
Record expires on 22-Jan-2013.
Record created on 22-Jan-2008.

;) http://www.bulforums.com/sandacite/view ... 808#p37808


Deltichko Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 8:05 pm 

УАААА! ЙЕЕЕЕЕ! ПОДАРЪК ЗА АНТОНОВДЕН! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ДА ПРЕБЪДЕ БФСЕ!!! РАЦИОНАЛСЪНДЪРЛАНДИЗЪМ ДО ГРОБ!!! 8-) 8-) 8-)

RATIONALSUNDERLANDITÄT. PROSPERITÄT - SUNDERLANDITÄT!

Ricarq Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 8:19 pm 

Е подновили са го с 1 година. Момчета край на тревогата ! Дайте команда ОТБОЙ ! И не виждам смисъл да се мести форума , или ако все пак се мести , то местенето да става постепенно , по раздели. Но това е все пак голям период , а и може би другата година ще го поднови притежателят на доймена отново.

skafandar.com Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 8:24 pm 

Честито!!! :P 8-) И както казва Тонито: Да живее БФСЕ! :!: :ugeek:

Deltichko Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 9:20 pm 

А това е направеният от усърдния ни потребител Gibo нов форум - http://www.sandacite.com/forum. Темата може да се смени, разбира се, и да го направим да изглежда максимално близко до настоящия ни форум. Сега обаче вече можем да правим всичко постепенно и на спокойствие.

begemot1 Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 9:47 pm 

:D
Добре . не станахме номади :D

Ricarq Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 10:10 pm 

Виждам , че и сайт си имаме вече :) и то с какъв Велик адрес само -
http://sandacite.com
Тони , голям касмет донесе днес името ти ! Предлагам Антоновден да бъде обявен за празник на нашия форум , който да честваме всяка година заради събитията днес и в чест на неговия създател.

Deltichko Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 10:48 pm 

Благодаря, но празникът на форума е датата на основаването му - 9. септември. :D Другото вече ще заприлича на култ към личността, сравним например с това да поставим аватара ми в екрана на телевизора от логото.
А бихме могли междувременно да разработваме сайта.

felicialx Публикувано на: Вто Яну 17, 2012 11:14 pm 

Честит празник на админа!
Относно местенето на форума - всичко е добре когато свършва добре.

pichaga933 Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 2:41 am 

Deltichko написа:Благодаря, но празникът на форума е датата на основаването му - 9. септември. :lol: Другото вече ще заприлича на култ към личността, сравним например с това да поставим аватара ми в екрана на телевизора от логото.
А бихме могли междувременно да разработваме сайта.


Операта ще се вмъкне доста добре в Екрана на Амриканския сандък от логото...

MULTIPLEX Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 4:58 am 

Deltichko написа:А това е направеният от усърдния ни потребител Gibo нов форум - http://www.sandacite.com/forum. Темата може да се смени, разбира се, и да го направим да изглежда максимално близко до настоящия ни форум. Сега обаче вече можем да правим всичко постепенно и на спокойствие.

Registrant:
Bash Maistora
:lol:
10, Tuk
Sofia, Sofia 1100
BG


АДМИН,а ти пробвал ли зи да запишеш стария форум през http://www.archive.org/web/web.php
и колко време отнема,ако тъй е възможно

Deltichko Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 7:07 am 

Ще опитам. Слава Богу, сега вече имаме възможност спокойно да опитваме какви ли не чалъми. Освен това може да се свържем по някакъв начин с този Николай Колев и да го питаме как може да източим базата данни.

Milen_Haskovo Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 9:10 am 

Админе, писал си, че "сваляш" сайта с някаква програма. Ако "свалянето" и представянето на информацията е както от предното местене - забрави информацията да е полезна. И да, има смисъл да се мести форума - на СОБСТВЕН домейн и СОБСТВЕН хостинг. Ако сте достатъчно убедителни, може да приказвате със админите на http://bulforums.com/ и да поискате копие от базата данни, което да се прехвърли в http://www.sandacite.com/forum/ и всички потребители да се логнем там със старите си имена, да си намерим старата информация и т.н. Този форум ще остане като информационен, ще се остави един информативен раздел, че е преместен на нов адрес и т.н. Не може вечно да се разчита на безплатни домейни и хостинги - по всяко време могат да ни резнат без да са длъжни да ни дължат каквото и да е обяснение. С двете ръце съм "ЗА" местенето. НО като сме на собствен хостинг, той се заплаща според трафик и т.н. и трябва да се води борба със спам, регистрации на ботове и тем подобни простотии, дето товарят с трафик...

Deltichko Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 9:54 am 

Аз и в момента водя борба с ботове всяка сутрин и всяка вечер. Ще говорим с Булфорумс, да. Предишната информация не беше свалена с програма, а от кеша в Гугъл, само че тогава форумът беше много по-малък и беше много по-лесно да се копира цялата информация. Тази програмка е свалила цялата база данни на форума - той може да се разглежда офлайн, но това не отменя необходимостта от сваляне на базата данни в прикачваем на друг форум формат.


Gabo Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 12:02 pm 

Milen_Haskovo написа:Админе, писал си, че "сваляш" сайта с някаква програма. Ако "свалянето" и представянето на информацията е както от предното местене - забрави информацията да е полезна. И да, има смисъл да се мести форума - на СОБСТВЕН домейн и СОБСТВЕН хостинг. Ако сте достатъчно убедителни, може да приказвате със админите на http://bulforums.com/ и да поискате копие от базата данни, което да се прехвърли в http://www.sandacite.com/forum/ и всички потребители да се логнем там със старите си имена, да си намерим старата информация и т.н. Този форум ще остане като информационен, ще се остави един информативен раздел, че е преместен на нов адрес и т.н. Не може вечно да се разчита на безплатни домейни и хостинги - по всяко време могат да ни резнат без да са длъжни да ни дължат каквото и да е обяснение. С двете ръце съм "ЗА" местенето. НО като сме на собствен хостинг, той се заплаща според трафик и т.н. и трябва да се води борба със спам, регистрации на ботове и тем подобни простотии, дето товарят с трафик...


Новият сайт /sandacite.com/ го бях регистрирал и платил още лятото, когато имаше намерение да се мести форума, ама ентусиазма тогава изчезна.
В момента е на хостинг, където имам и други мой сайтове, ако не правим повече от 5-10 ГБ на месец няма да се налага да се плаща нищо, освен някоя бира от време на време. ( не си мислете, че е при някой от фрее хостинг )

По отношения на комуникацията със сегашният хостинг bulforums - на нито един от обявените е-майли не получихме отговор на запитването, как да си вземем архив на базата. /а ги питаме от лятото и сега пак/

И една забележка към Deltichko, ника ми е Gabo, щото в 3 поста ме прекръсти :)

Що се отнася до новият форум, на базата на SMF 2.0 е, спамерите могат да се ограничават доста ефективно, има и много повече функционални възможности от phpBB и най-вече, като сме на самостоятелен хостинг, може да се качват добавки и правят всякакви промени.

На самата страница sandacite.com имам идея да сложим нещо като blog или от сорта, по примера на други сайтове, където да се публикуват интересни статии за това какво сме ремонтирали, как сме направили нещо или преводни такива.

Deltichko Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 1:56 pm 

Imenno, a ne samite snimki i klipove, zashtoto togava mnogo lesno shte zaemem 5-10 gb.
Izvinyavay za prekrastvaneto, shte go popravya. :)
Tryabva da svalim bazata danni i da prenesem bagazha na foruma.

skafandar.com Публикувано на: Сря Яну 18, 2012 10:10 pm 

Страхотно е станал новия форум! 8-)

Gabo Публикувано на: Чет Яну 19, 2012 5:38 pm 

Има още добри новини Един приятел е успял се свърже директно са администратора на http://www.bulforums.com и до няколко дни ще имаме пълния архив на сайта, което предполага че ще бъде преместен 1:1 на новото място без липси и повреди.
Тук ще остане само линк към новото място.

mityo krika Публикувано на: Чет Яну 19, 2012 5:55 pm 

Ееех,а как се притеснявахме само в неделя следобед! :lol:
А сега и независим сайт ще си имаме!Страхотно!! :D

Deltichko Публикувано на: Чет Яну 19, 2012 8:35 pm 

Само че форумът трябва да се затвори за ден-два, докато се прекачи базата.

Ricarq Публикувано на: Чет Яну 19, 2012 10:05 pm 

Е то това бял кахър - дано в това да се състои само проблема :)

alexandar888 Публикувано на: Нед Фев 19, 2012 2:49 am 

Местенето не е много добър вариант - всичко индексирано от гугъл отива по дяволите...
А докато новия форум, започне да излиза в търсачките...

Milen_Haskovo Публикувано на: Нед Фев 19, 2012 11:58 am 

alexandar888 написа:Местенето не е много добър вариант - всичко индексирано от гугъл отива по дяволите...
А докато новия форум, започне да излиза в търсачките...


На кривата ракета космоса й пречи. Има начини да се каже, че вече форума е "там", даже и на гугъла.

Gabo Публикувано на: Нед Фев 19, 2012 12:01 pm 

За съжаление, все още се чака собственика на bulforums.com да ни прати архив на базата с форума.
А индексирането от Google е най-малкият проблем. При добре подреден форум ще стане за няма и месец.

mano Публикувано на: Нед Фев 19, 2012 3:04 pm 

Габо и тука ли Дай телефон да ти звънна да се видим да тестваме онези памети.

simo_ Публикувано на: Вто Ное 13, 2012 4:36 pm 

Какво стана? Нали форумът щеше да се мести тук http://www.sandacite.com/.

Deltichko Публикувано на: Вто Ное 13, 2012 4:45 pm 

Няма да е там. В момента тече процедура по местенето на информацията. Затова може да се появят някои аномалии. Това се прави, за да не ми пречат в копирането. След преместването ще е необходимо да се пререгистрирате. Ще получите уведомителни писма по имейла, не се притеснявайте.

tonev Публикувано на: Сря Ное 14, 2012 9:43 am 

Добре едно не ми е ясно защо се местите на нов адрес като всички ви знаят като сандъците а и виждам че http://sandacite.com е активен мен по ме кефи как е направен другия сайт затова ще си вися в него
 

Re: ВАЖНА ТЕМА: Евентуално местене на форума

от Антон Оруш » Сря Ное 14, 2012 12:33 pm

origo Публикувано на: Сря Ное 14, 2012 10:26 am 

Като последно имаме ли базата данни или я нямаме? И антоне, добре ще е да сложиш някакъв линк към новия хостинг а не само надпис в картинката на логото, така и мен ме мързи да го преписвам и още не съм го посетил :)

Deltichko Публикувано на: Сря Ное 14, 2012 10:29 am
Нямаме базата даи, екипът модератори копира ръчно темите. За второто - ще говоря с другия админ на новия форум.

origo Публикувано на: Сря Ное 14, 2012 11:51 am 

Добре бе, няма ли някакви програми с които това да стане автоматично, и да се преточи базата данни в някакъв по-нормален вид, сега посетих новия форум, ма ако си мислите че това което правите има смисъл.... много се лъжете. Става силно непрегледно и неудобно за четене, губите СТРАШНО много време за нещо което трябва да има далеч по-елегантно решение... изобщо голяма дивотия. Те хакерите в сайта на НАСА ще влязат и ще източат базата данни, тук едни bulforums ни се опряха. Пък ако няма членове във форума които да са достатъчно навътре в нещата, то следва да заплатим на някой спец по тая част да свали базата както му е реда.
 

Re: ВАЖНА ТЕМА: Евентуално местене на форума

от Антон Оруш » Пет Дек 14, 2012 5:36 pm

Направен е офлайн архив на стария форум, който може да се ползува за копиране независимо от онлайн наличността му.
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Аватар
Site Admin
Site Admin
 
Мнения: 3068
Регистриран на: Пон Дек 03, 2012 10:03 am
Местоположение: гр. Съндърланд, Царовището


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron