Правопис и пунктуация във форума

Всичко, което осигурява нормалното функциониране на Българския форум за стара техника

Правопис и пунктуация във форума

от Антон Оруш » Сря Ное 14, 2012 12:37 pm

Deltichko
 Заглавие: Правопис и пунктуация във форумаПубликувано на: Чет Сеп 27, 2012 12:08 pm 

Site Admin


Регистриран на: Нед Фев 17, 2008 4:59 pm
Мнения: 4349
Местоположение: гр. Съндърланд, Царовището
По някакъв начин трябва да се накарат потребителите да пишат на правилен български език във форума. Често пъти срещам невероятни трудности да разбера значението на публикуваното в мненията на няколко души. То не са изпуснати запетайки, главни букви, писане без препинателни знаци... на моменти цялото значение се изменя. Праскат си, както им падне, никакво чувство за саморедакция. Някакъв ужас е! По форумите все още се пише, още не се говори. И когато направя забележка някому, получавам в отговор оправдания от вида на ,,Ами аз в бързината..." или ,,Ми карай, то е все едно!" Е как ще е все едно бе, Ганьо?!
Аз лично предлагам, преди да публикувате свое мнение, да го изчетете отначало докрай за двусмислици, неясни изрази, изпуснати запетайки, печатни грешки и т.н. Разберете, че един добре оформен, несгрешен текст, радва окото и издига нивото на самия потребител и на целия форум.
Трябва и да се състави речник на някои от най-често грешените думи във форума, започвайки от често употребяваните от нас. Пише се ,,сАндък", а не ,,сЪндък", ,,видЕо", а не ,,видИо", и ,,бОбина", а не ,,бУбина"!Върнете се в началото      

Валери
 Заглавие: Re: Правопис и пунктуация във форумаПубликувано на: Чет Сеп 27, 2012 12:24 pm Регистриран на: Съб Фев 27, 2010 8:27 pm
Мнения: 1738
Местоположение: гр. Белене, обл. Плевен
"бАкелит", а не "бЪкелит"
 

Re: Правопис и пунктуация във форума

от mirkata » Пет Ное 16, 2012 10:40 pm

копнато от http://www.radiowish.net/razvlecheniya- ... -pravopisa, но полезно надявам се ...


Простичко за правописа


Колко е просто да се пише правилно! В българския език имаме пределно ясни правила за правопис. Поради незнание или модно подражание ние не ги спазваме. Ще припомня най-важните правила при писане на документи.

1.Интервал не се поставя преди, а след точка, многоточие, двоеточие, запетая, въпросителен знак, квадратна или ъглеста скоба, удивителен знак, затварящи кавички, дясна кръгла скоба, точка и запетая. В това отношение често стават грешки. Но, макар и от технически характер те развалят стила на един цял документ.Най-често това се получава след продължително взиране в монитора и умора.

2.Дългото тире изисква преди и след него по един интервал. Пример: Варна – нашата морска столица. Трябва да отбележим, че става въпрос за голяма тире, а не за дефис (малко тире).

3.Изписването на числата изискват следните основополагащи правила:

За десетичен знак се използва само запетая. Пример: 256,64 лв. Масово и повсеместно се греши, като вместо запетая чуждопоклоничеството ни кара да ползваме американската точка. И затова сме си виновни единствено ние. Ако превключите подредбата на клавиатурата на компютъра си на БДС с изненада ще откриете, че на мястото на точката от цифровия блок се въвежда запетая – точно такава, каквато изисква Българския държавен стандарт. От Майкрософт много коректно са се погрижили за това, но ние не знаем.
Числа, отразяващи групата на стотиците, хилядите и прочие, се разделят с половин интервал (този символ се въвежда с Shift+Сtrl+интервал). Това е така нареченият хиляден разделител. Пример: 45 265 автомобила. Този графичен символ е изключително непопулярен. Изключение правят дългите примерно ЕГН, фактури, разписки, регистрационни номера на договори. Там цифрите не могат да се разделят с интервал. Ако числото се състои само от 4 цифри, то те не се отделят с хиляден разделител: 3456 лица. Многоцифрени числа не могат да се пренасят на два реда.
4.В един текст трябва да се използват само еднородни кавички: Филмът се казва “Оцеола”; или филмът се казва «Оцеола».

5.Абревиатурите не се изписват в кавички: дирекция „Контрол на автомобилния транспорт”, но се пише като: дирекция КАТ.

6.Скобите се прилагат в целия текст еднотипно (кръгли или заоблени скоби) – например: (Петков). Знакът „/” не се отнася към скобите. Той е останал от времето на механичните пишещи машини, понеже не е имало достатъчно клавишни комбинации, и означава деление: 2/5 от стоките, или замества думата „или”: полетите до Русия/Холандия да се обозначат…

7.Използване на главните букви.

Имената на ведомства, институции, нормативните актове и др. са собствени имена и се пишат с начална главна буква: Министерство на външните работи.
Думи като област, община, село и други не са собствени имена и се пишат с малка буква: Дивдядово се намира на територията на община Шумен. Девня се намира на територията на област Варна. Забележка: Сигналът е регистриран в деловодството на Община Нови пазар – тук „Община Нови пазар” е името на структурната единица и се пише с голяма буква.
Началник, президент, министър, директор и др. не се пишат с първа главна буква, понеже не са собствени имена: На срещата дойде Иван Денев – директор на дирекция ЦСБОП.
Думи като отдел, дирекция и др. също се пишат с малка буква. Пример: дирекция БДС
Който може,го може. Който не може,не може....
Пийте повече бира, но умерено.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 6:41 pm
Местоположение: Хасково

Re: Правопис и пунктуация във форума

от mirkata » Пет Ное 16, 2012 10:43 pm

Малко фън не е излишен

Българин и швейцарец се карат кой език е по-труден:
- Ние - казал швейцарецът - пишем ich bin, а произнасяме иш бин.
- А пък ние - гордо заявил българинът - пишем какво, а произнасяме Ъ.
Който може,го може. Който не може,не може....
Пийте повече бира, но умерено.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 89
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 6:41 pm
Местоположение: Хасково

Re: Правопис и пунктуация във форума

от Антон Оруш » Пет Ное 16, 2012 11:07 pm

Къде е тая емотиконка с вдигнатото прътче и ухиленото на 180 градуса личице! :D
 


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron