Страница 1 от 1

ПЪРВА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ЯВЛЕНИЕТО "ТЕЛЕВИЗИЯ" У НАС

МнениеПубликувано на: Съб Дек 01, 2018 3:42 am
от sawow
През лятото на 1939 година, в София, в партера на "Биат" на улица Раковска 108, германската фирма "Телефункен" в техническото си изложението демонстрира пълна професионална телевизионна система - камера за директно приемане и монитори, а също и системата "телекино". Нямам информация за трета и четвърта опция. Аз не съм бил роден, но моята сестра на една година, майка ми и баща ми и няколко баби и лели са посетили изложението. Имам и снимка на групата на тротоара, където е имало камера и вътре посетителите са можели да видят улицата .. След това в България не е развита телевизията по много проста причина - тя тогава все още е била "студийна", т.е. не имало ефирна телевизия. Но БЪЛГАРСКИТЕ държавни органи са били оборудвани с подобни системи, министерства и т.н. а вероятно и богати бизнесмени са я ползвали.

Re: ПЪРВА ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ЯВЛЕНИЕТО "ТЕЛЕВИЗИЯ" У НАС

МнениеПубликувано на: Пон Дек 03, 2018 11:48 pm
от Антон Оруш
Да! Така е, даже е отразено на страниците на доста тогавашни вестници и списания, 3 от които съм използвал като документи за тази статия ==> https://www.sandacite.bg/1940-%D0%BF%D1 ... %B1%D1%8A/

Само че е 1940, а не 1939. Но откъде правите извода, че в България е имало институции, вече ползващи телевизията по това време (че и частни лица)? За какво са я използвали?