Трите фази на сандък-фенството

Фолклор около ретротехниката и нашата дейност

Трите фази на сандък-фенството

от Антон Оруш » Сря Сеп 11, 2013 8:48 pm

Deltichko МнениеПубликувано на: 20 Апр 2009, 13:51

І фаза: ти си невероятно ентусиазиран, сандъците са всичко за теб, ти ги сънуваш, занимаваш всички с тях, всичко асоциираш с тях, като ти се каже ,,Пирин", се сещаш първо за тв-то, а не за планината и т.н. Не знаеш много за тях, сведенията ти са оттук-оттам, откъслечни, от какви ли не източници. Сам си правиш систематизации, които да ти помогнат да се оправиш в огромния материал. Намиращ в сандъците естестическа наслада. Обикновено продължава от няколко месеца до някъде 3 години макс.
ІІ фаза: ти продължаваш да си ентусиаст, но лека-полека започваш да разбираш, че тая безпроблемна идилия няма да продължава дълго. Независимо от това обаче ти увеличаваш броя на моделите в колекцията си, жертваш за тях пространство и време, връщаш се от работа/училище, за да прибереш някой рядък модел, или го оставяш на съхранение в някое скришно местенце по пътя с идеята да го прибереш на връщане. Това ти коства закъснение на връщане. Научаваш много за сандъците. Лошите метеорологични условия също не значат нищо за теб, разбира се. Тъжно ти е, че трудно можеш да намериш сродни души. На близките ти вече им е дошло до гуша от ,,боклуците“ ти. Но, разбира се, ти също смяташ техните неща за ,,боклуци"! Независимо от практическите проблеми обаче ти си пак фен, включващ в поведението си всички признаци на І фаза, но с гореизброените разлики. И тази е до около 2 г.
ІІІ фаза: изведнъж ти разбираш, че не тв-тата ти се съобразяват с теб, а ти с тях. Ти трябва да ги защитаваш пред околните, което означава да защитаваш и интереса и хобитата си. Вече обаче събираш сандъци едва ли не по инерция и ти се струва, че скоро ще изоставиш това си занимание. Независимо от това обаче, ти в свободното си време продължваш да обикаляш и все така се радваш като дете и изпадаш в транс при всеки рядък модел, който търсиш отдавна или изведнъж намираш, но това не ти пречи да разбереш, че е ценен. Започваш да смяташ делото си за нещо голямо и всякак намираш начини да се свържеш със сродни души. Пълниш харда си с какви ли не материали за тв-та - снимки, клипчета, книги в електронен формат, неща, простотии. Съответно пълниш и библиотеката си с такива книги. Разбира се, навсякъде в мазетата и таваните има сандъци. В апартамента ти има, ако не сандъци, то поне части. Казвам ,,мазеТА и таванИ", защото в тази фаза е нещо обикновено притежаването на повече от едно такова помещение. Завземаш пространството на изоставените мазета и тавани като варварин, нападащ римски територии. Уговаряш помещения със съседи, на които те не им трябват. Все повече са случаите, когато намерените сандъци се оказва, че ги имаш. Това е добър атестат за колекцията ти, защото означава, че вече имаш почти всичко от повечето неща, които могат да се намерят в един град/страна, плюс няколко изключително ценни тв-та, за които ти самият преди намирането им никога не си чувал, и които наричаш ,,уникати“. Не се съобразяваш особено много с бликите си и тяхното мнение. Съответно, скоро започва да се появява нещо като разрив между тебе и тях. ІІІ фаза не се знае точно колко продължава, но би следвало да е най-продължителна.

Написано по личния опит на автора.


Ако желаете, допълнете нещо. Аз просто искам да разбера дали моята представа и колекционерски генезис (γένεσις, εως, ή) съвпада с вашия.

София 82 МнениеПубликувано на: 20 Апр 2009, 19:34

Да, браво! Добро е. Само за I фаза не съм много съгласен с това, че занимаваш всички с това и чак ги сънуваш. Поне при мен не е така.

Deltichko МнениеПубликувано на: 20 Апр 2009, 19:49

Според другия админ обяснението за това е, че ,,при различните хора клиничната картина е различна". :lol: :lol: :lol:

origo МнениеПубликувано на: 20 Апр 2009, 20:19

Като прочетох заглавието на темата в първия момент си помислих за трифазен ток.. :lol:
Иначе, тва че като чуя Пирин се сещам първо за телевизора а не за планината, аз бих добавил че ИЗОБЩО не се сещам за планината :D . Обаче не съм съгласен че в общия случай съществуват тези фази... При мен не са така ясно изразени според мен просто увеличаващия се брой на телевизорите налага тези промени в тактиката за които говориш. И добре, да предположим че съществуват тези фази, ти в коя от тях си в момента?

Deltichko МнениеПубликувано на: 20 Апр 2009, 22:17

Вероятно ІІІ, като понякога се улавям, че се връщам към ІІ.

Frysco МнениеПубликувано на: 21 Апр 2009, 16:57

А аз притежавам един.Имам и още един на село-ТВ Орион.Искам да имам и ригонда, заради спомените покрай нея.Но не бих събирал други... тези са ми предостатъчно.

origo МнениеПубликувано на: 21 Апр 2009, 22:11

хахах Фриско, сега така си мислиш! Навярно след като се сдобиеш с въпросните модели ще искаш и други, гарантирано! Дори и да не ти се вярва сега, така ще стане.

Deltichko МнениеПубликувано на: 22 Апр 2009, 16:04


И аз се чудих, като видях скромното му изявление. ;)

mityo krika МнениеПубликувано на: 28 Дек 2009, 13:26

Аз съм в нещо между първа и втора фаза,като съм завзел на село 60 квадратова изба,заключил съм си 2 чужди мазета,които никой не ползва,отделно още 2 мои и съм поръчал на едни цигани,които владеят трафика на боклук за район "Исток",да ми носят всичко,дето видят,отделно се превръщам в крадец на желязо,за да им плащам.Най-лошото е,че всичко това ми харесва!

Deltichko МнениеПубликувано на: 28 Дек 2009, 15:42

Това за желязото наистина не е много за хвалене... ;) Но иначе ни размазваш по складово пространство!

mityo krika МнениеПубликувано на: 28 Дек 2009, 21:51

Ами,ако кажа,че е за хвалене,не е.А виж избата на село е доста добра...Между другото в темата за моята колекция съм писал само това,което е в София.Иначе на село съм му изгубил края доста отдавна,защото съм заръчал на разни хора да събират каквото видят,като им се отплащам с...домашна ракия!Не съм ходил от 2 години...

Deltichko МнениеПубликувано на: 28 Дек 2009, 22:53

Е къде слагат те нещата тогава? У тях и чакат да отидеш?

mityo krika МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 11:57

Те ги редят или под един навес за дърва,или у тях.Има един съсед там,който има един цял обор,та като се свърши мястото в навеса и обора да се ползва... ;) А избата има сериозно преимущество,защото има едни рафтове от талпи,който започват от пода и стигат до тавана,така,че там може да се направи нещо като музей. :D

пityo krika МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 12:05

Впрочем,забравих да напиша,че тука,при нашия блок има един бункер,към който има врата от коридора на мазетата!Той е непокътнат,както сам се уверих!Слава Богу,досега никой не се е сетил за него преди мен :D !Това е златна възможност,така,че смятам да проведа няколко разговора и да си го заключа... ;)

Deltichko МнениеПубликувано на: 29 Дек 2009, 16:26

Айде, уреди се! :D

mityo krika МнениеПубликувано на: 10 Апр 2010, 01:50

Да бее!Държавна собственост!Не дават да се пипа!Някой се е обадил в общината и те дойдоха и го пломбираха! :x Язък!
1940 ==> 2010 | 1941 ==> 2011 | 1942 ==> 2012 | 1943 ==> 2013 | 1944 ==> 2014 | 1945 ==> 2015...
_________________
- МОИТЕ КОЛЕКЦИИ ==> РАДИОПРИЕМНИЦИ (клик!) | ТЕЛЕВИЗОРИ (клик!) | ГРАМОФОНИ (клик!) | БГ КОМПЮТРИ (клик!)
- ИЗТЕГЛИ БЕЗПЛАТНО СТАРОТЕХНИЧЕСКА ЛИТЕРАТУРА ==> (клик!)
_________________
! ==> КУПУВАМ ВСЯКАКВИ Б Ъ Л Г А Р С К И ТЕЛЕВИЗОРИ И РАДИА <== !
_________________
Антон К. Оруш - за връзка с мен:
e-mail: deltichko@abv.bg
Skype: respromcho
GSM: 0896 625 803
lat. 42° 41'; lon. 23° 18'
DIN, МС/ТС, 1942
1000 Sofia, Bulgaria
Аватар
Site Admin
Site Admin
 
Мнения: 3068
Регистриран на: Пон Дек 03, 2012 10:03 am
Местоположение: гр. Съндърланд, Царовището

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron