Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

Кинескопи, репродуктори, платове, фурнир, кабели, лампи и пр.

Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

от peppone1 » Пет Мар 21, 2014 3:04 am

Здравейте, искам в тази тема да съберем практически съвети за ползата от ненужните уреди и части.

Електролитни кондензатори:
Вместо да ги изхвърляме можем да използваме гумената тапа като подложка за нов кондензатор, там където дупките на платката не пасват с новия кодензатор или просто да го повдигнем над платката за по-добро охлаждане. Забележка: натиска между кондензатора и тапата не трябва да е много голям, понеже може да разкъса спойките и кондензатора да падне. Затова ако след 24 часа забележим кръгче около върха на спойката, кондензатора трябва да се отпусне.

Транзистори TO-220:
От изгорелите транзистори с корпус TO-220 може да се изработи притягаща шайба за нов транзистор. За целта с чук се отчупва бакелитовия корпус и с клещи секачки отрязваме медната пластина, оформяме я с пила и я слагаме на новия транзистор. Изводите на транзистора можем да използваме за удължаване на друг счупен извод или като цокъл на някоя платка.

Ел. ключове и контакти:
От непотребен ел. ключ или контакт можем да използваме болтовете и квадратните гайки с резба 3,5 мм., които стават идеално за притягане на транзистора TO-220, а квадратната гайка идеално замества притягащата шайба, над пластината на транзистора.

Схема "Грец":
Ако са изгоряли само двата диода на положителната или отрицателната страна, то другите 2 диода са свързани паралелно и можем да ги ползваме като един диод на 2 пъти по-голям ток. Ако е изгорял само един диод, шунтираме другия от същата страна и пак получаваме двойно по-мощен диод. Ако имаме 2 изгорели схеми, можем да сглобим двупътен изправител, двойно по-мощен. Транзистори също могат да се свързват паралелно, такава конфигурация се използва и във фабрични схеми, където не е възможно монтирането на голям мощен транзистор, например в някои автомобилни радио-CD касетофони.

Коаксиален кабел 75 ома:
Обикновения антенен кабел, след оголването му, можем да използваме парчето шлаух и да го наденем върху по-тънък кабел и да го свържем към буксата и конекторите без удебеляване с изолирбанд, който след време изсъхва и се разлепва. Добре е да събираме парчетата шлаух от всеки един проводник и кабел.

Кабелни превръзки "свински опашки":
Омръзна ми когато минавам по улицата, забелязвам че много майстори изхвърлят отрязаните превръзки и нови, погрешка затворени, и аз да ги събирам. Но ако отрежем превръзката от страната, където е закопчана, то външния край свободно се изтегля по посока на стягането и опашката може да се използва многократно за връзване на други по-тънки кабели.

Нови електронни елементи:
Когато поставяме нов елемент като съпротивление, кондензатор, диод и др., отрязаните изводни краища можем да използваме за поставяне на мостчета върху платките, тъй като монтажни проводници с такова сечение трудно се намират. В някои случаи, когато няма изискване за съпротивление и ток, можем да използваме и опаковъчна тел като монтажен проводник. Трябва да се вземе под внимание, че тя по-трудно се запоява и е нужно предварително почистване и калайдисване с помощта на киселинен флюс. Можем също така да използваме и намотъчна жица.
Последна промяна peppone1 на Нед Фев 07, 2021 12:08 am, променена общо 10 пъти
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Re: Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

от mbg » Съб Мар 22, 2014 1:44 am

Последното с паралелните диоди не става без изравняващи резистори. Има някакъв шанс да стане като се подберат температурно в няколко точки при различна температура, после са на обща планка... иначе - НЕ.
Регистриран потребител
 
Мнения: 124
Регистриран на: Съб Ное 17, 2012 9:41 pm
Местоположение: София / Хасково

Re: Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

от peppone1 » Нед Юни 12, 2016 7:30 pm

Нови електронни елементи:
Когато поставяме нов елемент като съпротивление, кондензатор, диод и др., отрязаните изводни краища можем да използваме за поставяне и подмяна на мостчета върху платките, тъй като монтажни проводници с такова сечение трудно се намират. В някои случаи, когато няма изискване за съпротивление и ток, можем да използваме и опаковъчна тел като монтажен проводник. Трябва да се веме под внимание, че тя по-трудно се запоява и е нужно предварително почистване и калайдисване с помощта на киселинен флюс. Можем също така да използваме и намотъчна жица.
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив

Re: Не изхвърляйте повредените части, могат да ви потрябват!

от peppone1 » Вто Мар 24, 2020 11:32 pm

Витлови предпазители 25A

Здравейте, от изгорелите патрони с дебелата шийка 25A, може да се направи мощно съпротивление, като в дупката се вкара парче спирала от някой изгорял реотан и после дупката се запълни с изолационният пясък. Кантала не трябвада е по-дебел от Ф0,50, защото няма да може да се затисне с капачките на бушона. В такъв случай трябва да се издълбае малък улей с ъглошлайф. Така полученото съпротивление, поставено обратно в порцелановата фасунка много добре ще се охлажда и същевременно ще служи като "Fuse-resistor" срещу късо съединение. Така съпротивлението с фасунката, същевременно и като предпазител може да намери приложение при направата на тестово табло с контакт за включване на ремонтирани уреди с малка мощност, като телевизори и др., които първоначално е рисковано да включим директно в мрежата, поради вероятност от късо съединение в захранването, от дефектирал елемент и т.н., то съпротивлението значително ще намали пораженията по платката. Достатъчно е съпротивлението да е 5-10 ома за да няма гърмеж и пушилка. След като сме приключили с ремонта, можем да отвием патрона и на негово място да сложим здрав предпазител.

За по-маломощни уреди може да се направи табло с крушки. Трябва да се вземе под внимание че крушката има 10 пъти по-голям начален ток от номиналният й.

Разклонители като тестово табло

От два разклонителя можем да направим мощно тестово табло за пробване на мощни консуматори като мотори, електрожени и др. За целта кабелите от двата разклонителя трябва да се свържат последователно и в единия разклонител включим мощен отоплителен уред (печка, бързовар, котлон), който ще служи като мощно ограничително съпротивление, а в другия разклонител включим тествания уред. Двата разклонителя или контакти за открит монтаж може да се закрепят на обща дъска. Това табло спестява нуждата от грамаден, скъп и дефакто непотребен трансформатор.

Изгорял КИТ-усилвател

Напоследък станаха модерни КИТ усилвателите клас Д, с голяма мощност и миниатюрни интегрални схеми с малък охлаждащ радиатор, а ремонтът им е скъп и често невъзможен. Предимството им е че повечето от тях са конфигурирани в мостово изпълнение и когато е изгоряло едното рамо от моста, усилвателя продължава да свири, но с постоянна съставка, която накрая изгаря и високоговорителя. Но ако свържем говорителя последователно с електролитен кондензатор, например 470uF, като плюса на кондензатора се свърже към здравото рамо, независимо дали е правият или инверсният изход, lвинаги плюса на кондензатора трябва да е към усилвателя, а минуса- към говорителя. Другия край на говорителя се свързва не към другия изход на усилвателя, а на маса, спрямо която се установява постоянно напрежение, но понеже говорителят е свързан през разделителен кондензатор, той угася това напрежение. Така усилвателя се превръща в обикновен "Single Edit" усилвател, но с 2 пъти по-малка мощност и за два пъти по-малък импеданс на високоговорителя. И за да станат и двата канала на стерео усилвателя идентични, трябва и на здравият канал да свържем по същия начин говорителя и така ще получим 2+1 Single Edit, а на третото свободно рамо свържем по-същия начин трети говорител, например субуфер. Трябва да се има предвид че звука няма да е 3-канален и субуфера ще свири на същия канал на което здраво рамо е свързан и другия говорител, но сигнала на субуфера ще бъде дефазиран, затова полюсите му трябва да се обърнат. Но в някои случаи това е предимство, например при предни и задни тонколони в автомобила, домашните кина и т.н.

mbg написа:Последното с паралелните диоди не става без изравняващи резистори. Има някакъв шанс да стане като се подберат температурно в няколко точки при различна температура, после са на обща планка... иначе - НЕ.


Диоди могат да се свързват паралелно и без изравняващи резистори, това са сторили в телевизор Philips 32'':
Изображение
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Умния човек не казва и половината от това което знае, а глупавия не разбира нищо от това което говори. Lao Tzu.

Професионализмът не е в това да не допускаш грешки, а да си направил всички възможни грешки, в най-тясната област.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 216
Регистриран на: Нед Юни 09, 2013 1:14 am
Местоположение: Пловдив


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта