Странен проблем с часовник - два циферблата

Re: Странен проблем с часовник - два циферблата

от chronometer » Сря Яну 22, 2014 12:04 am

Най-добре дай снимка на часовника. Не пишеш марка и модел, как да ти отговоря наизуст. Би трябвало да знаеш дали е кварц или автомат /самонавиващ/. Ако не е изрично написано - по работата на механизма и по движението на секундарната стрелка. Освен това, като заклатиш автомата, движението на ротора дава един характерен лек тласък, който може да бъде усетен. Пък и едва ли е чак такъв проблем да го отвориш - така ще разбереш със сигурност. И без това вече е за почистване или за смяна на батерия. Не е изключено часовникът да е с два кварцови механизма - тогава батериите може също да са две. Особено ако е давал разлика в показанията на единия спрямо другия циферблат - т.е. машините не са били синхронизирани. Варианти много.
Регистриран потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 5:44 pm

Re: Странен проблем с часовник - два циферблата

от chronometer » Сря Яну 22, 2014 4:14 pm

Почти е сигурно, че са два автономни кварцови механизма с отделни захранвания. Отваряй го и сменяй батериите. Батерията на работещия механизъм може само да замериш, но и тя вероятно е на изтощаване.
Сменяй и двете, да не се налага пак да го отваряш. Ако не можеш сам, носи го на часовникар. Едва ли ще ти вземе повече от 2-3 лева за работата. За батериите вероятно ще ти вземе малко повече, отколкото струват, но пак няма да е кой знае какво. План "Б" - ако не си сантиментално привързан към този китаец - друг, по-квалитетен часовник.
Регистриран потребител
 
Мнения: 175
Регистриран на: Пет Ное 16, 2012 5:44 pm


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron