Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

Модератор: Фишев

Re: Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

от till_lindemann » Пет Май 19, 2017 10:48 pm

Осцилограмата е синхронизирана, просто това е формата на сигнала, не знам каква е причината. icon_e_smile.gif Иначе С1-65А е осцилоскоп с изключително стабилна синхронизация до над 100MHz. Възможно е наистина да е 30Vpp, но днес смених BD139, отново няма промяна и формата на сигнала е същата. Утре ще направя малко замервания на резистори, защото днес нямах много време и този телевизор буквално ми взе здравето с този уж "дребен" проблем.
Колкото до тангенсовия кондензатор, да сега е с доста голяма стойност, но, без да съм голям специалист, не виждам как ще влияе чак толкова на обратния ход и високото? Ако беше C704 да, но този е разделителен.. поне според мен.

Имам и един страничен въпрос - с тримерите за корекция R717 и R721 само по хоризонтала ли се коригират изкривяванията или и по вертикала?
Благодаря.
Регистриран потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: Вто Май 16, 2017 12:54 am

Re: Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

от vladimirstanoev » Пет Май 19, 2017 11:37 pm

R717 регулира хор. р-р, а R721 E-W (бъчва-възглавница). Диагностиката се прави по най-лесния начин като махнеш BD139. Ако свие размера, значи че проблема е в корекциите и ровиш в тях. Ако не свие хор. размер (или изпуши), значи че проблема е в изходното стъпало (диоден модулатор, ТХО, ОС) и няма смисъл да ровиш по корекциите [icon_e_wink.gif
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 2145
Регистриран на: Пон Фев 11, 2013 2:34 am
Местоположение: София

Re: Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

от 821dr » Вто Май 23, 2017 12:02 am

Ако тангенсовият кондензатор на мерене е с нормална стойност, го запои на мястото му. Отпои ВД139 както е казал колегата по-горе образа трябва да се свие в средата в дъги (възглавница) на 1/4 или 1/3 от екрана. Ако се свие проблема е в схемата за корекция, ако остане раздут е извън нея. Дроселите често дефектират но на външен вид изглеждат добре, ако проблемът е извън схемата за корекция се обзалагам на две бири че проблемен е един ат двата дросела. Ако проблема е в ОС би трябвало да се развали и сходимоста.
Регистриран потребител
 
Мнения: 81
Регистриран на: Пет Юни 20, 2014 10:03 pm

Re: Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

от till_lindemann » Вто Май 23, 2017 2:24 am

Здравейте, отпоих BD139, образа нв се сви, а се разшири малко, но четирите ъгъла са си разширени въпреки всичко. Сложих нов (гарантирано работещ) транзистор, отново същото - общо взето нормална картина, но "възглавницата" си стои. Всички резистори, кондензатори и транзистори в тази верига са проверени, всичко е в ред. За проба съм прекъсвал изцяло захранването към схемата за корекция. Всичко във веригата на диодния модулатор е проверено. ОС изглежда добре. Дроселите ги шунтирах временно, за да видя ще се промени ли нещо и в каква насока. Възглавницата си остана. Имам шаси-донор от Кристал, смених дроселите за всеки случай, все същото. Вече с 90% сигурност клоня към ТХО. Никъде не мога да намеря ТХО за Кристал, за да пробвам с друго, защото явно проблема е в това, с което съм в момента. Човека, който ми го даде каза че имало искрене между крачетата, затова го сменил. Явно има проблем с него.. Когато спомена в някой сервиз за телевизор Кристал или се смеят или не са го чували изобщо icon_e_biggrin.gif
Регистриран потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: Вто Май 16, 2017 12:54 am

Re: Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

от expertiza » Вто Май 23, 2017 2:56 pm

Приятелю, до сега в никой от постовете (нито твоите, нито на колегите, които се включиха) не стана дума аджеба, на колко волта се гони тая хоризонтална развивка в тоя "Кристал", ве??? Пишеш по-горе, че всичко е тръгнало от повишаване на мрежовото захранващо напрежение навремето. Я замери колко ти е +B, 145В , та 148В ли май беше за "Кристал"-а с тоя голям размер на киното, дай инфо тука, щото ако ти се е изпуснало импулсното в посока "нагоре"- отиват на майната си режимите на хор. развивка и на коректора, и всички заедно търсим "под вола теле"!
Регистриран потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Май 17, 2017 4:32 pm

Re: Телевизор Кристал - изкривявания "възглавница"

от expertiza » Вто Май 23, 2017 3:17 pm

П. С. към горното:
- и още два важни момента:
Първи - пишеш, че си сменявал кинескопа - а отклонителната система? Тя също ли е сменена, т. е. била е анблок с новия кинескоп? Или новото кино беше без ОС и си му надянал старата? Това е важно, дай инфо за това;
Втори - играл ли си си с "бостерния" кондензатор - оня, който е успоредно на горния диод (BY228) от демпферния делител (ака "диоден модулатор") - слагал ли си там по-голяма стойност от тази, която си е по схема, за да разтягаш хор. размер (и да облекчаваш BU-то откъм голям пиков импулс за обратния ход)? Тоя кондер обикновено е 4,7 - 5,6 или 6,8 нано на 1400/2000 волта, може да се варира с него при смяна на откл. система, но с мяра все пак, като се добавят в паралел по четвърт-половин-едно нано, докато догодиш размера, но не бива да се прекалява! Тангенсовият кондер пък стои последователно на хор. отклонителна система във верига с РЛХ, има стойност от порядъка на 470-560-680 нано и служи за отстраняване на тангенсовите изкривявания. Варирайки с неговите стойности, може да се попрогони хор. размер, но пък "бяга" линейността на изображението по хоризонтал (това особено може да се види на изпитателна таблица).
Регистриран потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Май 17, 2017 4:32 pm

Предишна

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта