Брум в лампов приемник Мелодия 2

Брум в лампов приемник Мелодия 2

от Hari » Съб Окт 24, 2020 11:39 pm

Здравейте!
Съживявам едно старо радио Мелодия 2. Почистих го, смених лампите, някои кондензатори и резистори.Радиото свирна доста добре, но си остана един мрежов брум, дори при намалено до край усилване. Не е много силен, но дразни.Опитвах екраниране с ламарина на захранващия траф, но нямаше ефект. Закачих дросел във веригата на резистора от 1ком, който е на изхода на кенотрона, но ефектът беше нищожен. Поставих замасена алуминиева решетка на долния отвор на кутията. Брумът съвсем леко намаля. Двойният електролитен кондензатор го мерих и си държи капацитета от 2х 50 мкф. Съмнявам се, че проблемът идва от отоплението на лампите, което е пуснато по един проводник, а за втори се ползва самото метално шаси. Едва ли едно време са пестили от проводници или идеята е била друга? Някой опитвал ли е да пусне втори проводник за отоплението, изолиран от шасито и дали има ефект? Моля, ако някой има работещо радио Мелодия или подобно с метално шаси и обемен монтаж, да сподели, има ли осезаем брум от високоговорителя.
Регистриран потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Окт 23, 2020 10:07 am

Re: Брум в лампов приемник Мелодия 2

от radko » Пон Окт 26, 2020 10:52 am

Повишен брум може да се получи от повишен аноден ток на крайната лампа EL84, напр. поради утечка в прехвърлящия кондензатор към първа решетка, или дефект на самата лампа.
Аватар
Регистриран потребител
 
Мнения: 249
Регистриран на: Пет Ное 23, 2012 7:02 pm
Местоположение: София

Re: Брум в лампов приемник Мелодия 2

от Hari » Пон Окт 26, 2020 11:03 am

Благодаря за съвета! Ще премеря анодния ток и ще пробвам с други лампи.Все пак не са чисто нови.Иначе кондензатора в решетката е сменен за всеки случай. Като че ли леко се намалява брума, когато добавя кондензатор към първия електролит след кенотрона, но не знам до какъв капацитет може да понесе този изправител/ EZ80/ ?
Регистриран потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: Пет Окт 23, 2020 10:07 am


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта
cron