Антон Оруш

В Сандъците – Sandacite разгадахме колко са мотопедите Балкан 50.

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Мислите, че това е проста работа? Я помислете пак! :)

Както знаем, Балкан 50 e първият модел мотопед изобщо, пуснат в производство през 1957 г. от Завода за леки автомобили ,,Балкан“ в Ловеч. Всъщност, по времето на производството му той се е разпространявал с названието мопед, защото обемът на двиателя му е до 50 куб. см. Обикновено, за определение на понятието мопед се цитира напр. ,,дву- или триколесно превозно средство, задвижващо се чрез двигател с вътрешно горене с обем не повече от 50 куб. см“. Там е работата обаче, че в днешно време думата мопед е поизгубила гражданственост, затова и ние сега ще наричаме Балкан 50 мотопеди.

Само до втората половина на 60-те години обаче Балкан 50 претърпява цели 4 модификации, чието оразличаване понякога е твърде объркващо. То се затруднява и от факта, че запазените източници, чрез които то може да се направи, са крайно малко и трудно намираеми. Именно затова взехме решението да напишем една статия, в която да посочим точните разлики между четирите модела Балкан 50, така че да сте наясно какво имате или сте решили да си купувате.

И така, да започваме.

Мотопедите Балкан 50 имат следните моделни означения, подредени хронологично според реда на въвеждане в производство, както следва: МП, МП2, МПС и МПМ.

И четирите варианта са снабдени с три модификации двигатели, производство на Завода за бензинови двигателли ,,Средец“ София. Подредени хронологично според моделите, техните означения са: МД-50, МД-50М и МД-50С.

Основните изменения в отделните варианти на разглеждания от нас модел са, как­то следва:

1. Мотопед Балкан 50 МП (долната фигура). Това е първият тип на производство, снабден с рамка от щампована ламарина, люлееща се вилка за задното колело със задни пружини и телескопни амортисьори, предна вилка ламаринена конструкция с амортизиращи гумени пръстени, и с резервоар от две половинки. Двигателят на мопеда е МД 50 с педално пускане в ход, с мощност 2-2,35 к.с., като карбураторът е скрит вътре в рамката. 

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

2. Мотопед Балкан 50 МП2 (долната фигура). Двигателят на мопеда е същият, както при тип 50МП1 и има заводско название ,,Люлин“. Изменени са механизмът за пре¬включване на скоростите на лявата ръчка и жилата за превключване на скоростите. Поставени са гуми 23 х 2,50. Новата предна вилка е с пружинна амортизация-телескопична. Изменен е шумонамалителят на изпускането. Жилото за задна спирачка е заменено с щанга със специално окачване към задната главина. Поставен е нов полуоткрит предпазител на веригата и е усилена Стойката на мопеда (тръбна конструкция). Новият преден калник с полузакрито поставяне га фара при новата предна телескопка вилка дава съвременен вид на мопеда.

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

3. Мотопед Балкан 50 МПС (долната фигура). Този тип мопед е основно изменен в сравнение с предните видове. Въпреки че двигателят МД-50М има същите технически показатели, както в първите два вида, то в него е вграден механизъм за крачно пускане в ход с манивела (мотоциклетен тип) и местата за наливаке и контрол на нивото на маслото в картера са изведени удобно в десния капак на двигателя.

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Измененията в мопеда са следните: нова рама — тръбна конструкция, с нови задни калници и задна вилка; нови жила за превключване на скоростите; нови предни стъпенки със захващане, което позволява регулиране по височина; нова стойка; нови резервоар и кранче за гориво; нова предпазна ламарина; ново външно оформление; лостово задействане на задната спирачка посредством педал и щанги.
Предната вилка е същата, както на тип МП2, телескопна, пружинена.
Мопедът е снабден с нова седалка, която позволява удобно возене на двама души.

4. Мотопед Балкан 50 МПМ (долната фигура). Този модел е значително усъвършенстван спрямо предния както по естетичния си външен вид, така и по своите много по-добри технически постижения и качества. Мопедът е снабден с двигател МД-50С с повишена мощност от 3,3—3,6 к. с. и манивелно запалване.
Рамката е от типа на МПС с известни подобрения.

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Основни изменения са претърпели следните възли: нова предна вилка с телескопи и напълно скрит фар; нов стоп-фар със стоплампа; нов резервоар с прави форми; нови задни амортисьори; нови барабани и спирачни челюсти; нова електрическа инсталация; нов шумозаглушител; подобрени капотажни ламарини. Направени са и други подобрения, насочени към външния вид на мотопеда и удобството на возените пътници.

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

5. Има и още един модел между четвъртия (МПС). Това е 2Ю25. Разликата от предходния МПМ е, че предавките за пръв път вече се превключват крачно, предният калник е с изменено захващане, ауспухът е изнесен от дясната страна на мотопеда, централната степенка е актуализирана и е поставен механизъм за заключване на седалката.

Мотопеди Балкан 50

Мотопеди Балкан 50

Тъй! :) Сега вече знаете как да различите четирите варианта на първия български мотопед. По-късно обаче (в началото на 70-те) влиза в производство още една модификация, зовяща се вече мокик. Ето наше материалче и за него:

Мотопед Балкан МК 50-3 (видео)

Фрамар

Вашият коментар

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>