Антон Оруш

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника

Плотер Микроника

Днес избрахме да Ви запознаем с този симпатичен български мъпет! :)

Плотерът Микроника П297 М1 е предназначен за изчертаване на графична информация с формат А3 и въвеждането й в изчислителни системи. Свързва се с тях по стандартен сериен канал (точното название на интерфейса му за предаване на данни е RS232C). След това информацията, създадена и въведена с него, може да бъде обработвана със специализирани програми – напр. от типа CAD. Хардуерът, на който това става, могат да бъдат персонални компютри, миникомпютърни системи (от ония, едностайните), системи за автоматизиране на проектирането, машини с цифрово програмно управление (ЦПУ) и др.

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника П297

Този плотер е с вградена микропроцесорна система за управление, основана на българския микропроцесор СМ 601, , разработен в Института по микроелектроника в София и произвеждан в Ботевград. В СМ 601 има вградени функции за изчертаване на различни видове линии, окръжности, дъги, таблици, буквено-цифрова информация, маркери и др.

Както виждаме от снимката по-горе и от чертежа по-долу, плотерът е оформен в пластмасов корпус. В него е поместена управляващата му електроника и механичните части – пишещият инструмент и двигателчето за неговото преместване:

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника П297

Елементите на плотера са, както следва: 1 – корпус; 2 – неподвижен държач на ръчките; 3 – подвижен държач на ръчките; 4 – подвижен чертожен инструмент; 5 – работно поле (главен панел); 6 – командно табло (пулт за управление); 7 – ограничители на работното поле

За да работи плотерът коректно с компютъра, той има нужда от управляваща програма (нещо като днешните драйвери), която е записана в постоянната му памет. Има възможност чрез контролер да работи и с външни запаметяващи устройства за запаметяване на данни на магнитна лента тип ЕС 5300 и многофункционалния терминал ИЗОТ СМ 1604 – това първото е за в случай, че искате да запаметите резултата от работата си на външна памет и да го разнасяте някъде.

Производител: НПК Мехатроника Габрово от първата половина на 80-те г.

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника П297

Технически данни:

 • адресируема стъпка 0,1 mm (това е най-малкото разстояние, което плотерът може да идентифицира)
 • максимална скорост 25 cm/s
 • работно поле 300 x 420 mm
 • интерфейс – както казахме, сериен RS 232
 • режим на работа: автономен и под управлението на компютър
 • захранване 220 V/50 Hz

Вижте колко е готин – има си и запазения оригинален сертификат за качество! Минал е изпитанията на 19.VІ.1987:

Плотер Микроника П297

Плотер Микроника П297

Ето и един PDF за четене – експлоатационната документация на плотер Микроника П297 М1: ploter-mikronika-p297-m1.pdf

Сподели

Фрамар

One Comment

 1. tvservice
  tvserviceОтговор
  19.03.2018 at 9:14

  През 80-те години на миналият век съм работил с такъв плотер – желязна машина е, и изцяло Българска. Преди 3-4 години се сдобих отново с такъв, за съжаление не работещ. Подкарах го донякъде, но все не ми остава време да го отремонтирам докрай. Ще се радвам ако някой има запазена документация за него да сподели.

Вашият коментар

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>