Антон Оруш

Ухаа! Sandacite.BG изнамерихме мегастари български високоговорители от царско време!

Стари български високоговорители Обретен Дончев

Стари български високоговорители Обретен Дончев

Здравейте, запалянковци на старата аудиотехника! Дойде време да Ви покажем нещо, което е достойно попълнение към всичките ни публикации досега, описващи техниката от Царство България. Такава публикация досега никъде няма и няма къде да откриете. :)

Преди време в една публикация за стари техническа реклами бяхме пуснали и ето това каре на производителя на високоговорители Обретен Дончев на бул. Мария Луиза, с което за първи път зарегистрирахме и обнародвахме свидетелство за произвеждани такива изделия в България. Тази реклама е от 1937 г.

Сега обаче се оказа, че фирмата ,,Електрон“ на Николай Джебаров също е произвеждала високоговорители. Те са били от няколко различни вида, за тях имаме повече данни и сега ще Ви кажем всичко, което знаем. Тези модели са били актуални за фирмата към 1939 – 40 г.

Първо са репродукторите от електродинамичен тип. Те са следните модели:

  • 4-ватови, 20 см, с малък изходящ трансформатор; същите, но с голям траф; 22 см – пак модел с голям и с малък траф – като тоя долу демек:
Стар БГ високоговорител Електрон 4 W

Стар БГ високоговорител Електрон 4 W

  • 6-ватови, за които обаче по-подробни сведения нямаме:
Стар БГ високоговорител Електрон 6 W

Стар БГ високоговорител Електрон 6 W

  • 15-ватови за усилватели ,,Електрон“ до 15 вата с възбуждане:
Стар БГ високоговорител Електрон 15 W

Стар БГ високоговорител Електрон 15 W

  • 25-ватови – абсолютно същите
  • и накрая 50-ватови за усилватели ,,Електрон“ 50 – 60 вата с възбуждане

Споменати са усилватели на същия производител; повече информация за тях можете да намерите в нашата статия ТУК, която им посветихме.

Изработвали са и магнитни високоговорители – а) за малки мощности и б) ,,с голям магнит“:

Магнитен високоговорител Електрон

Магнитен високоговорител Електрон

И третият вид са перманентните високоговорители ,,от най-съвършено качество“, които виждате и на снимките. Те са 3-, 4- и 6-ватови; ясно виждаме и къде са техните ,,уши“, през които минават винтовете за монтиране в дървената кутия, която ще обитават:

Перманентни високоговорители Електрон

Перманентни високоговорители Електрон

Този каталог може да се опише като истинско съкровище – показа ни неща, които изобщо не знаехме, че някога са произвеждани в България! Всъщност това е най-ценният вид стара техническа литература. А Вие, ако имате някъде подобни хартишлаци, не ги къткайте, а направо се свържете с нас – има ни  горе вдясно в ,,Контакти“. Поздрави! :)

Военнополеви телефони от Царство България

Сподели

Вашият коментар

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>