Антон Оруш

Вижте в Sandacite.BG тези български динамични Hi-Fi слушалки!

Динамични Hi-Fi слушалки

Динамични Hi-Fi слушалки

Отново сме на вълна аудиотехника! След езиковите кабинети ЕК 20А и 20 ПА мислим, че е добра идея да ви представим подробно и нещо по-различно – слушалки с Hi-Fi качества! Те се произвеждат в благоевградския завод ,,Гроздан Николов“ от началото на 80-те г, а моделът им е означенкато ДС-200 (динамични слушалки с ел. съпротвление 2 х 200 ома). Разработени са в Института по радиоелектроника  и технологии в София.

Устройството се състои от самите две слушалки, дунапренени уплътнителни възглавнички, покрити с мека гума (те прилягат към ушните раковини), пружинни елементи и кабел с куплунг. Както и при днешните слушалки, пружината позволява да се променя разстоянието между възглавничките, защото хората не са с различни глави, и Вие, примерно, може да имате и по-голяма глава! :D Също така, всяка възглавничка може да се завърта около хоризонтална ос.

Прави впечатление, че материята на наушниците на тези слушалки е като непокътната след толкова години, а тази на нашите ,,нови“ компютърни слушалки на не повече от 2 години вече се лющи!

Това не са обикновени слушалки, а такива с висока вярност на възпроизвеждането (както тогава са превеждали съкращението Hi-Fi). Te са предназначени за слушане на музика от стереомагнетофони, стереорадиоприемници, сигнал от стереоусилватели и т.н. Слушалки за сериозна музика, не за чалга! :)

Динамични Hi-Fi слушалки

Динамични Hi-Fi слушалки

Както казахме, електрическото съпротивлевие е 2 х 200 ома. Максималната продължителна звукова мощност е 75 mW. Ето и другите данни в табличен вид:

Работен честотен обхват /Hz/ 20 – 16 000

Чувствителност при 1000 Hz  > 100 dB /mw/

Коефициент на нелинейни изкривявания при подадена мощност 1 mW  </=1 %

Конектор (свързаност) – DIN 5

Слушалките тежат 330 г, а дължината на кабела им е цели 2,5 м! Може да бъде навит (като на горната снимка) или не.

Ние поначало имаме и едни други, мноого стари български слушалки – сигурно са от началото на 50-те. Те са високоомни, производство на Слаботоковия завод (вижте на втората снимка – вижда се емблемата ,,КВ“ – от ,,Климент Ворошилов“). Предназначени са за слушане на детекторен приемник, също – за радиотелеграфия, и са използвани и в казармата. Ето ги, значи:

Стари слушалки

Стари слушалки

Стари слушалки

Стари слушалки

Намирате разлика, нали?

Поздрави! :)

Вашият коментар

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url