Счетоводна програма СТРАНД

Счетоводна програма СТРАНД

Счетоводна програма СТРАНД

Счетоводна програма СТРАНД
Счетоводна програма СТРАНД

СТРАНД (СТРашимир АНДреев – името на разработчика) е българска програма за автоматизиране на финансово-счетоводната дейност, разработена през 1986 г. в ТК Национален програмен и проектен фонд. Тази програма се е превърнала в истинска легенда и със сигурност много хора биха Ви казали по нещо за нея. По-надолу ще Ви представим кратко нейно описание, системните й изисквания и въобще всичко, което намерихме в пластмасовата двойна папка с машинка, в която програмата се е разпространявала.

СТРАНД програма STRAND programa
СТРАНД програма STRAND programa

СТРАНД е предназначен за 16-битов компютър в следната конфигурация:

  • компютър с минимум 256 кб оперативна памет
  • цветен или монохроматичен монитор с контролер (за цветна графика или монохромен)
  • твърд  диск 10 MB
  • флопидисково устройство
  • принтер
СТРАНД счетоводна програма STRAND schetovodna programa
СТРАНД счетоводна програма STRAND schetovodna programa

Това горе е гърбът на дебелата пластмасова папка, в която идва програмата.

Операционната система трябва да бъде DOS 3.10 или следваща версия.

От един комплект дистрибутивни дискети са възможни 4 инсталации на СТРАНД на Ваши компютри.

СТРАНД програма STRAND programa
СТРАНД програма STRAND programa

ВНИМАНИЕ! ПРИ ПОВТОРНА ИНСТАЛАЦИЯ НА СТРАНД НА ЕДИН И СЪЩ КОМПЮТЪР МОГАТ ДА БЪДАТ РАЗРУШЕНИ ФАЙЛОВЕТЕ С ДАННИ ОТ ПРЕДИШНАТА ИНСТАЛАЦИЯ.

Системата СТРАНД представлява програмен продукт, предназначен за цялостна автоматизация на оперативната счетоводна отчетност в стопанските органи­зации. Версия 2.0 на СТРАНД е създадена вследствие натрупания опит от едного­дишната експлоатация на СТРАНД 1.0, СТРАНД 1,1 и СТРАНД 1.2 в различни предприятия. СТРАНД 1 е закупен от над 300 предприятия и е внедрен в редовна експлоатация в повечето от тях (към м. август 1987 г.). Повечето от новите елементи, включени във версия 2.0, са създадени по предложение на потребителите, имащи най-голям опит от експлоатацията на СТРАНД.

Счетоводни програми Schetovodni programi
Счетоводни програми Schetovodni programi

Тук можете да видите как първата версия на СТРАНД участва в конкурса ,,Златни медали и диплом“ през 1986 .г.

В новата версия са подобрени много от параметрите на системата – например в СТРАНД 1 анализът на сметките е отнемал няколко минути, а в СТРАНД 2.0 това става за не повече от 10 секунди. Променени са някои от изходните документи, което дава възможност за по- пълен анализ на сметките. Значително е повишена скоростта на извеждане на ведомости. Въведени са контроли за коректност на данните и функции по възстановяване на файловете. Потре­бителската документация е разширена и допълнена.

Съществено ново е допълването на системата с функции за телекомуникация, както и за връзка с други програмни продукти. Тези възможности стават достъпни при използването на продукта

СТРАНД – ИНТЕРФЕЙС, който преобразува данните от СТРАНД 2.0 във вид, удобен за работа от други програми или от мрежов софтуер. Използването на СТРАНД – ИНТЕРФЕЙС дава възможности и за директна работа в режим на предаване на данни по серийните интерфейси.

Странд Strand
Странд Strand

Това е лицевата страна на папката.

При закупуване на СТРАНД от СО Програмни продукти и системи на потребителя е предоставен дистрибутивен комплект от 3 броя 5,25-инчови дискети. На тези дискети са записани всички необходими програми и файлове с данни. Дискетите  са копия от оригинала на дистрибутивен материал на собственика на програмния продукт – ТК Национален програмен и проектен фонд.

Технически носители, първоначалният запис на които е бил извършен некачествено, се подменят, ако бъдат върнати за проверка в едномесечен срок от получаването им заедно с гаранционния лист.

Не се разрешава копирането, запаметяването 6 компютър или пренасянето на какъвто и до е друг носител и по какъвто и да е друг способ на този дистрибутивен материал – изцяло или на части от него, без предварителното писмено съгласие на собственика.

,,Копирал: ЕТЦ при ТК Национален програмен и проектен фонд. Молим при рекламации да носите този документ“. :)

Ето и комплектовъчния лист, в който трябва да е описано всичко, съдържано от папката:

Програма за счетоводство Programa za schetovodstvo
Програма за счетоводство Programa za schetovodstvo

Накрая Ви се предоставя възможност да отговорите на няколко въпроса, които да подобрят качеството на следващи версии на счетоводната програма:

Програмни продукти и системи Programni produkti i sistmei
Програмни продукти и системи Programni produkti i sistmei

Share this post

Comments (4)

  • Иван Reply

    Имате ли програмата? Ако да – моля при възможност да я публикувате за сваляне :)

    21.09.2016 at 20:46
    • Антон Оруш Reply

      Имам я, снимани са двете дискети. Ще трябва да извадя компа с 5-инчовото флопи :)

      21.09.2016 at 20:56
  • Нели Reply

    Програмата си я има и в наши дни. Въпреки, че все още е под дос, работи на Уиндоус 10, обновява си се редовно, има всякакви функции, вкл. експорт в ексел и не на последно място, не я ловят никакви вируси, именно щото е под дос.

    20.10.2016 at 15:25
    • Антон Оруш Reply

      По думите Ви разбирам, че Вие сте наш човек. :)

      20.10.2016 at 16:41

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *