Антон Оруш

[1940] Първото телевизионно предаване в България

1940-Първото-телевизионно-предаване-в-България

1940-Първото-телевизионно-предаване-в-България

През октомври 1940 г. в салоните на БИАД в София се провежда техническа изложба, посветена на последните достижения на германския технически гений. Демонстрирани са последни модели радиоапарати, грамофони, микрофони, камери, а също така и телевизори, и то не от механичен тип. Именно този отдел на изложбата публиката е разглеждала с най-голям интерес.

Именно там за пръв път е излъчен и приет на българска територия телевизионен сигнал. Една телевизионна камера е поставена на ул. Раковска, а на инсталиран в залата на БИАД телевизионен приемник желаещите могат да видят движещите се образи и да се убедят в могъществото на германската наука и техника.

Какво по-точно се е случило на останалото цял месец техническо изложение, можете да видите от статията в списание Наука и живот (1940 г.), която сме скенирали за Вас. На всяко едно от изображенията кликнете по веднъж, за да го видите уголемено,. А след това при клик в горния десен ъгъл ще го видите в пълен размер:

телевизията-в-България

телевизията-в-България

А какво ли означава ,,телевизионен телефон„?

история-на-българската-телевизия

история-на-българската-телевизия

,,За сега обсега на телевизионния предаватель достига до 120 км въ радиусъ и работи съ кѫси вълни. Единъ телевизионенъ приемникъ сега струва въ Германия 22,000 лв. Поради високитѣ цѣни на предавателитѣ и приемателитѣ подобни предприятия за сега не се рентиратъ, но не е далечь денятъ, когато тия апарати ще се опростятъ и ще получатъ своето широко разпространение“.

първото-телевизонно-излъчване-в-българия

първото-телевизонно-излъчване-в-българия

Повече за телевизията в Царство България можете да научите от друга наша публикация – http://www.sandacite.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/

Що се отнася до Фейсбук страницата на сайта ни, можете да я намерите тук – https://www.facebook.com/sandacite


Вашият коментар

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url