Антон Оруш

И така, драги приятели, дойде времето да напишем поредната златна страница в историята на колекционерското дело.

Най е приятно, когато съвсем случайно попаднеш на нещо, което изобщо, ама никога не си се дори и надявал, че може да ти дойде – до степен, че даже не си го и включвал в обявите си. Такъв беше случаят и вчера, когато от една съвсем обикновена наглед къща в едно софийско село изпадна ЕП`53, или иначе казано – ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ПЕРАЛНЯ.

Производство на завода Елпром във Варна от 1953 до 1956 г., ЕП`53 има… но всъщност най-добре първо прочетете данните от табелката:

ЕЛПРОМ

Тип ЕП`53

150 волта

180 вата

Вместимост 30 л

Ф. № 1117

1955 г.

Това означава, че от 1953 до 1955 г. са произведени поне 1117 такива перални. До 1956 г. да са се увеличили с неколкостотин. Нали си давате сметка колко беше минимален шансът да я изобщо открием? За тази пералня знам от книгата ,,Електрически домакински уреди“, И. Асланов, Цв. Кунев, ІІ изд., ДИ ,,Техника“, София, 1968 г. По-долу съм дал извадени само страниците за нея.

Пералнята работи на 150 волта и това не е чудно – до 1961-2 г. в София градската мрежа оперира с това напрежение, но някои квартали го запазват дори и до 1964-5 г.

Но първо да погледнем фотосесията. Навсякъде кликайте за по-голямо изображение.

Заедно с пералнята бяха взети и други неща, а още ще бъдат докарани утре. Но така и така пред вратата ми късно снощи гледката беше следната:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Скромно, както се казва, но – ,,от слънцето късове набрани“. Малка колекция български електроудери от 50-те (без кафеварката). Почакайте – утре идват още.

Самата пералня фронтално изглежда ето така:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Въпреки нанесения някога втори пласт блажна боя – между другото, по най-хамалския начин! – си личат логото и надписът:

първата-българска-пералня-2

Капакът отгоре се вдига, и се вижда камерата за зареждане на прането:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Отстрани има удобни дупки за да се носи от двама души, а при необходимост – и от един:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Отзад издутината е за допълнително пространство на електромотора, а се вижда и маркучът за отход на водата:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Табелката е доста изтрита, но благодарение на релефния надпис успях да я разчета и съм Ви я написал най-горе в статията.

А сега – обещаните страници от книгата:

1  2  3

Коментари можете да отправяте и тук – http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=44&t=5050

2 Comments

  1. am
    18.11.2014 at 13:33

    Пералнята работи на 150 волта и това не е чудно – до 1961-2 г. в София градската мрежа оперира с това напрежение, но някои квартали го запазват дори и до 1964-5 г.

  2. MS-DOS
    08.02.2015 at 19:20

    еха много интересна информацжия за волтажа благодаря, тъкмо тук видях една печка на 150 волта и се чудех какво по дяволите? хехе явно сме били с хамериканците и японците като стандарт

Вашият коментар

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url