Антон Оруш

Електрическата тенджера (в македонския район и тенджУра) е електрически уред, с който могат да се задушават месни ястия, риби, зеленчуци, както и да се обработват тестени печива и зеленчукови плата. Първото такова устройство в България се произвежда от средата на 50-те г. и именно това ще Ви покажем днес.

Както и отоплителната печка, с която Ви запознахме вчера, и тенджерата първоначално се  е изготвяла само на 150 волта напрежение, а от 1961 г. започва и 220-волтовият й вариант.

Тъй като реотанът (нагревателят) е прикрепен към капака, достатъчно е последният да прилепне плътно към търбуха на уреда – същинската тенджера. Така че… но нека по-добре да видим ревюто.

В интерес на истината кутията, с която тя пристигна, е неоригинална – от първия български електрически котлон. Добре се вижда надписът Елпром Сталин (така се е наричала Варна до 1956 г.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ясно се забелязва как на капака е означен типът на материала – мукава ІІ качество:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Когато отворим, виждаме как е била съхранявана тенджерата в продължение на повече от половин век:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Спираволидният нагревател, впресован в керамична спирала:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Надписът отгоре на капака:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

И нека най-накрая да си сготвим нещо:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разбира се, за да си служим добре с приспособлението, няма как да отминем нуждата от задължителна техническа консултация – затова разчитаме на книгата на К. Хаджикостов, И. Попов ,,Електричеството в нашия дом“, София, ДИ ,,Народна младеж“, 1961 г.:

електрическа-тенджера-упътванe-2


Та така.

Коментари можете да отправяте и тук – http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=44&t=5065

Вашият коментар

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url