Антон Оруш

И такаа, други приятели, продължаваме екскурзията из българските електроуреди от края на 50-те г. Слд като вече Ви показахме първата, сега ще Ви запознаем с хронологически третата българска пералня от началото на производството на тези уреди в България през 1953 г.  Представяме Ви ЕП`60!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

На първата снимка виждате общия й изглед откъм предната част, а на втората – бакелитовият пускателен ключ със степени 1-0 и под него първото известно лого на Елпром Варна. Запомнете добре – ЕВ – Елпром Варна! Същото лого сте виждали и на много други електроуреди.

На задната й страна виждаме конзолите с навития около тях кабел, чийто щепсел е от първите Шуко – между другото, напълно оригинален!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Табелката:

Няма лъжа, няма измама – наистина е ЕП`60. 30 литра вместимост, 300 вт, 1,5 кг сухо пране.

Когато я отворим, виждаме няколко важни неща…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Перката се движи от електромотора под казана. Монтирана е направо на вала на електродвигателя. Насоката в оформлението е била ребрата да не бъдат особено изпъкнали, за да не се захващат дрехите в тях. Но независимо от този стремеж, перивото все е намирало начини да се запре в процепа между диска и казана 🙂 И съответно опсле оттам трябва да го извади грижливата домакиня.

Между другото, максималното количество сухо пране, което може да се поеме на един транш, е 1,5 кг. И нещо интересно – максималното времетраене на един перален сеанс (така да се каже) е не повече от 5 минути – в противен случай заводът предупреждава, че е възможно да се явят повреди в електродвигателя!

Дупката в центъра е за оттичане на мръсната вода, а съвсем до нея виждате билетчето, с което бе таксувана пералнята ни в градския транспорт. 🙂

Теглото на цялата пералня е 30 кг, което значи, че не е особено трудно тя да бъде премествана с помощта на удобните странични ръкохватки. Имат един-единствен недостатък – малко са остри и при продължително носене започва да става неудобно на пръстите.

Сега няколко снимки на пералнята отдолу:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Електродвигателят е производство на Елпром Троян,  асинхронен със съпротивителна пускова намотка и и центробежен пусков изключвател.

Повече за ЕП`60 можете да разберете от приложената документация:

– техническо описание и ръководство за употреба на пералнята

– ръководство за отстраняване на по-елементарни повреди по пералнята

– ръководство за употреба на електродвигателя

– гаранционна карта на пералнята

Заповядайте всичкото това – ЕП`60

Коментари можете да отправяте тук – http://www.sandacite.bg/forum/viewtopic.php?f=44&t=5091

3 Comments

 1. Nikky
  22.03.2016 at 22:28

  Откъде мога да си купя тази пералня казан и за каква цена

  • Антон Оруш
   22.03.2016 at 22:51

   Не знаем, дайте обяви, че търсите. Това тук е колекция, тя не се продава.

  • МИТКО
   МИТКООтговор
   17.09.2017 at 18:20

   0885199152 ВАРНА

Вашият коментар

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Name*
Email*
Url