Антон Оруш

Запознайте се с неизвестния български компютър Правец 16Н в Sandacite.BG!

Български компютър Правец 16Н

Български компютър Правец 16Н

Навярно знаете, че освен познатите ни няколко модела Правец 16Н съществуват и модели в много малък тираж (поради различни причини). На един такъв попаднахме наскоро.

Правец 16Н (Н означава ,,настолен“) е завършен през 1986 г. Съществува в 2 варианта – с хоризонтални и по-късно с вертикални 5,25-инчови флопита (за тях отделно ще кажем). Те са монтирани в корпуса, а не стоят отвън като при 8-иците. Разработен е в Института по техническа кибернетика и роботика, а дизайнът му е проектиран от Централния институт по промишлена естетика. И двата варианта са произведени в съвсем малко бройки – вероятно само няколко – от Комбината по микропроцесорна техника в Правец. На практика 16Н не влиза в серийно производство.

Интересното е, че в статия на проектанти от Комбината от 1987 г. се казва, че този компютър поддържа не само 2 бр. 5,25-инчови, но е оборудван и с един бр. 3,5-инчово флопи! Той е от серията модулни 16-битови компютри, разработени през 1986 г., за които са проектирани множество нови хардуерни контролери (,,модули“) и т.н. – напр. модули памет с обем до 2 мб, К-МОП памети с буферно захранване, разнообразни платки за външно разширение с конектори и т.н.

За съжаление експонатът, който можем да покажем, не е в добро състояние, защото е станал жертва на вандалщина – някой боклук му е строшил екрана – но все пак  той ни дава някаква представа за модела (по-точно за варианта с вертикалните флопита):

Български компютър Правец 16Н

Български компютър Правец 16Н

Компютърът е типа ,,всичко в  едно“ (All-in-one). Както виждаме на първата снимка най-горе, пред екрана по принцип има плексигласов панел, явно в стремеж да се намали вредното въздействие на монитора върху по-чувствителни очи. Кинескопът е с монохромен екран, но не е познатият ни с комплексния сигнал (с коаксиалния кабел), а с я 9-пиновия конектор DB9. Видеоконтролерът също е от разработените за тази серия разширителни модули. Процесорът може би е Intel 8088. Флопитата на 16Н не са традиционните от завода ,,Кочо Цветаров“ в Пловдив, а от този в Чирпан, който е филиал на ДЗУ Ст. Загора. Обаче не виждаме никъде 3,5-инчово, така че сведението в книгата вероятно описва някакъв по-ранен етап на разработката. Постоянната памет би трябвало да е в хард диск, защото за тази линия 16-битови РС-та (IBM-съвместими) още 1986-а има разработен контролер за до два 5,25-инчови харда с MFM интерфейс, а и предходните Правец 16 и 16А също вече са оборудвани с твърди дискове. 16Н обаче съдържа и познати части – например говорителче ,,пищялка“ откъм лявата страница, производство на Завода за високоговорители в Благоевград.

Като представител на линията модулни компютри, и този има доста конектори за връзка с външни устройства. В описанието на линията голямо внимание обръщат на многото разширителни платки, които тя има. Чрез такава модулна платка 16Н може да се свързва и с мрежи, а освен това виждаме (мислим) и популярния RS232C конектор за принтери подобни периферни устройства:

Български компютър Правец 16Н

Български компютър Правец 16Н

Правец 16 Н е доста футуристичен и интересен за времето си. Заради атрактивния си външен вид е отличен с държавната награда за промишлен дизайн ,,Златни ръце“, а през 1986  е представен на международното изложение Ergodesign`86 в Монтрьо, Швейцария, където е предизвикал много висок интерес. Автори на дизайна: Добролюб Пешин, Александър Василев и Сашо Драганов.

Точно в момента ровим още инфо, за да допълним останалите хардуерни характеристики на този непознат приятел, и когато го направим, ще обновим публикацията.

А това пък е българска счетоводна програма за Правец 16, която претъпява няколко издания (защото е подобрявана според обратната връзка от потребителите) и се е превърнала в истинска легенда:

Счетоводна програма СТРАНД

Сподели

Вашият коментар

Name*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>